Jurnalistul și scriitorul Ștefan Dinică a încetat din viață la vârsta de 83 de ani
Scriitorul și jurnalistul Ștefan Dinică a încetat din viață la vârsta de 83 de ani.
Ștefan Dinică s-a născut la 20 august 1940 în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman și a fost absolvent al Facultăţii de Filozofie (1959-1964) a Universităţii Bucureşti secţiile de Filozofie generală şi Teoria şi practica presei, fiind dublu licenţiat.
Citește și: Mesaje de condoleanțe
Marți, 12 decembrie 2023, reputatul jurnalist, scriitor și publicist Ștefan Dinică, soțul fostei noastre colege Ileana Dinică și tatăl redactorului-șef al ziarului „Unirea”, Anca Dinică, a pierdut lupta cu o boală necruțătoare și ne-a părăsit pentru totdeauna la vârsta de 83 de ani.
Ștefan Dinică s-a născut la 20 august 1940 în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman. A fost dublu licențiat în filosofie generală și jurnalism al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti, promoția 1964.
A debutat în presă în anul 1963 la ziarul „Drum nou” din Braşov. Ca proaspăt absolvent de jurnalism, a fost repartizat la redacția din București a ziarului „Scânteia”, iar din 1968, odată cu înființarea județului Alba, a fost corespondent local al cotidianului central până în anul 1990. Timp de 2 ani, a lucrat ca redactor-şef adjunct la ziarul „Ardealul” din Alba Iulia, iar între 1992 – 1994 a fost corespondent zonal la „Curierul naţional” și în următorul an, a condus revista săptămânală „West Magazin”, în calitate de redactor-şef. În anul 1995 a devenit corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES (actualmente AGERPRES), unde a lucrat vreme de 15 ani. În anul 2000 a acceptat provocarea de a coordona ziarul „Informația de Alba”, a cărui redactor-șef a fost până în anul 2005, continuând să fie editorialistul cotidianului local până în anul 2010.
De-a lungul prodigioasei sale cariere gazetărești, care a inclus redactarea de editoriale, articole, reportaje, știri și interviuri, împletită cu activitatea de coordonare a colectivelor redacționale pe care le-a condus, Ștefan Dinică a descoperit, a „crescut” și a promovat ziariști talentați, cărora Nea Fane, cum îi spuneau tinerii gazetari, le-a îndrumat „condeiul” spre performanțe în domeniul jurnalistic.
I-a plăcut mult să meseria de jurnalist, pe care a practicat-o cu dăruire și profesionalism timp de câteva decenii, iar dragostea pentru scris a dus-o la un nivel superior, debutând în proză în anul 1986 cu volumul de proză scurtă „Rude de gradul unu”. Și-a iubit mult locurile natale, care au fost surse de inspirație pentru unele dintre operele sale, tipărite inclusiv la Editura „Unirea”. Iată câteva dintre titlurile romanelor și povestirilor sale: „Linia de sosire” (1988), „Musafirul” (1989), „Unda de șoc” (1997), „Singur la masa tăcerii” (1998), „Dorna 16” (2005), „Neamuri de la țară” (2008), „Până la iubirea din toamnă” (2009), „Martor la facerea lumii” (2010), „Mișcarea” (2013) „Tinerețea unui visător” (2015).
A fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar din anul 2000, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.
În ultimii ani de viață a fost grav bolnav, iar marți dimineață s-a stins acasă, în Alba Iulia. De-acum se va alătura jurnaliștilor și scriitorilor din Ceruri, unde se va întâlni cu autorul „Moromeților”, Marin Preda, consăteanul său cu care a fost contemporan. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan