FOTO| Șezătoare la poartă, într-o comună din Alba: ”Mașinile se opresc și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem”
Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 11, în comuna Livezile din județul Alba, o șezătoare – REÎNTOARCERE LA ORIGINI – ȘEZĂTOARE LA POARTĂ.
A fost o șezătoare altfel de cum vedem pe grupuri, o întâlnire cu lucrul la poartă, așa ca odinioară!
Îmbrăcate cu ii și cu lucrul la alegerea fiecăruia, doamnele care au luat parte la întânire au readus la viață o tradiție de demult, din care nu au lipsit elemente de odinioară, spre reîmprospătarea memoriei și ca un stimulent pentru viitor.
”Și-a fost o șezătoare la poartă! Una foarte reușită, cu fete harnice, pricepute, iubitoare de neam și tot ceea ce înseamnă traditie si trecutul poporului nostru!!
Mulțumesc tanti Mărioruța, prietena mamei mele, pentru că ne-ai onorat cu prezența! Mulțumesc fetelor din Șezătoare Cluj, care au avut disponibilitatea să fie alături de mine, mulțumesc grupului de croșet/tricot Cluj, prietenilor și prietenelor care au venit de la Aiud, Alba-Iulia și Turda!
Ce este mai onorant decât să vezi cum se opresc mașinile și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem! Și vremea a ținut cu noi, pentru că și Dumnezeu ne iubește! Și totul se rezumă la ,,A FOST MINUNAT”, a transmis organizatoarea.
Șezătoarea a fost oglindirea lumea satului actual, într-o oarecare paralelă cu lumea satului de odinioară! O diferență mare, dar este evoluția și trebuie să o acceptăm.
Artista populară colaborează cu Centrul ”Academia doamnelor” din Alba Iulia de mai mulți ani, dar face parte și din grupul ”Șezătoare Cluj”.
În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cum a rămas un bărbat fără 6.000 de lei după ce un țepar i-a promis că îl ajută cu o operație la ochi
Cum a rămas un bărbat fără 6.000 de lei după ce un țepar i-a promis că îl ajută cu o operație la ochi Un albaiulian a fost victima unei înșelăciuni mai puțin întâlnite. În timp ce se afla în autogara din Alba Iulia, a fost abordat de un alt bărbat, care i-a spus că îl […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite