Modificări în legea ordinului de protecție. Va fi aplicat pentru toate formele de violență, nu doar pentru violența domestică
Modificări în legea ordinului de protecție. Va fi aplicat pentru toate formele de violență, nu doar pentru violența domestică
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind ordinul de protecţie, prin care se propune introducerea unui instrument juridic care să fie aplicat pentru toate formele de violenţă, similar celui aplicat pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
„Raţiunea introducerii reglementării privind ordinul de protecţie este crearea unui instrument juridic eficient, similar celui pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, deoarece, în legislaţia în vigoare, pentru victimele actelor de violenţă, altele decât cele din sfera domestică, există doar protecţie penală.
Având în vedere, pe de o parte, eficienţa dovedită în practică a ordinului de protecţie reglementat de Legea nr.217/2003, şi, pe de altă parte, faptul că atât acest ordin de protecţie, cât şi cel care face obiectul prezentului act normativ apără acelaşi set de valori, respectiv viaţa, integritatea fizică şi psihică şi libertatea persoanei se impune reglementarea unui regim juridic similar celor două instrumente şi adaptat totodată, atunci când este cazul, la situaţia lor specifică”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În şedinţă va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea articolului 9 litera a) punctul (ii) din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că „modificarea legislativă este propusă în vederea susţinerii categoriei de beneficiari reprezentate de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) care implementează proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 în domeniul gestionării deşeurilor, siturilor poluate istoric şi modernizării sistemelor de termoficare şi în domeniul transporturilor, dezvoltării reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, precum şi în domeniul creşterii producţiei de energie din resurse regenerabile prin restituirea de la bugetul de stat a contravalorii taxei pe valoarea adăugată plătită de beneficiar, aferentă cheltuielilor eligibile”.
„Astfel, se va asigura un tratament unitar al beneficiarilor finanţaţi de la bugetul local, având în vedere că ADI-urile sunt constituite prin asocierea de unităţi administrative-teritoriale, nu au calitate de operatori economici şi nu desfăşoară activităţi economice şi se finanţează potrivit art. 90 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, pentru proiectele/contractele pentru care există formulate sesizări de fraudă, se clarifică situaţiile în care este necesară stoparea plăţilor efectuate de la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor solicitate de beneficiari prin cereri de rambursare/cereri de plată”, se mai arată în document.
Prin mai multe hotărâri de guvern, Executivul va aproba o serie de exproprieri de imobile aflate pe coridoarele de lucru a mai multor proiecte de infrastructură rutieră, între care şi cele privind,, Autostrada Sibiu-Piteşti” – Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti; „Autostrada de Centură Bucureşti km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000 – km 52+770, Lot 4: km 47+600 – km 52+070”.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr.652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, precum şi pentru suplimentarea numărului maxim de posturi prevăzut pentru Direcţia Naţională Anticorupţie.
Un alt proiect de hotărâre care urmează să fi adoptat de Guvern vizează rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023.
Tot printr-o hotărâre vor fi modificate Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”, aprobat prin HG nr. 798/2016, şi Programul de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi „Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”, aprobat prin HG nr. 193/2018.
Printr-un memorandum va fi aprobată Strategia analizei cheltuielilor publice pentru perioada 2024 – 2030.
În şedinţa de guvern vor fi prezentate şi mai multe rapoarte, printre care unul privind situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
UPDATE FOTO | Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan