DSVSA Alba a început controalele pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în sezonul estival: Unitățile vizate
DSVSA Alba a început controalele pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în sezonul estival: Unitățile vizate
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.
Verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri ori a organizării taberelor școlare de vară, dar și cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc.) O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.
Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzerii, cantine, unitățile de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoarele de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, hipermarketuri/supermarketuri etc.
Acțiunile tematice se desfășoară în perioada 26 iunie – 3 septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă. De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării.
Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp.
Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected].
DSVSA Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea cercetătorului originar din Alba care a contribuit la zborul primului avion militar cu reacție fabricat în România – IAR 93 „Vulturul”
Povestea cercetătorului originar din Alba care a contribuit la zborul primului avion militar cu reacție fabricat în România – IAR 93 „Vulturul” Un raport negativ emis de profesor în 1972 și ignorat de superiorii săi a condus atunci la prăbușirea unui avion, în timpul testelor de zbor Institutul Național de Cercetări Aerospațiale “Elie Carafoli” din […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
25 mai 1827: Petrache Poenaru brevetează, la Paris, “condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”, precursorul stiloului
-
Sportacum 2 zile
Viitorul Cluj – Metalurgistul Cugir 0-1 (0-0), gol Cocan, în ultima rundă a sezonului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 mai: Ziua mondială a broaştelor ţestoase
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
22 mai – Ziua internaţională a diversităţii biologice
-
Ştirea zileiacum 4 zile
FOTO | Lecție de bunătate în Alba, de la un tânăr frizer. A tuns gratis un bărbat fără posibilități financiare: ”L-am ajutat de mai multe ori. De la mine mai puțin, de la Dumnezeu mai mult”