Bani de la stat pentru crescătorii de animale! Ce sume se vor da și care sunt condițiile
Bani de la stat pentru crescătorii de animale! Ce sume se vor da și care sunt condițiile
Un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor a fost postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în secțiunea „Transparență Decizională”.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Cuatnumul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.
Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice este de maxim 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine și 100 lei pentru porcine.
Pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, suma acordată pe cap de animal/an este de maxim:
– 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte
– 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline,
– 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte,
– 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne,
– 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină
– 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.
Suma alocată ajutorului de stat, până la finalul anului 2023
Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maxim 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetate, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.
Conform Ministerului Agriculturii, intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice și de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic a efectivelor de animale.
Condiții pentru accesarea ajutorului financiar
Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.
Cererile inițiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.
Prin excepţie, pentru acest an, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ, se depun în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 iulie 2023, inclusiv.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marele artist Gabriel Cotabiță, a trecut la cele veșnice. Lumea muzicală românească este în doliu Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, la vârsta de 69 de ani, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Anunțul decesului marelui artist a fost făcut de compozitorul Ionel Tudor. Citește și: DECES într-un microbuz școlar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii