FOTO| Expoziții despre arta sacră, etnografia și tradițiile populare din județul Alba organizate la Veneția
FOTO| Expoziții despre arta sacră, etnografia și tradițiile populare din județul Alba organizate la Veneția
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Consiliul Județean și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează, în perioada 12 – 19 aprilie 2023, în galeriile din Veneția ale institutului român, proiectul „Școala de Artă Sacră de la Alba Iulia”.
Proiectul va cuprinde expoziția „Arta mozaicului antic și bizantin”, în Galeria IRCCU Veneția și o expoziție de fotografie, pictură și icoane pe sticlă, intitulată „Etnografie și tradiții populare din Județul Alba”, în Spațiul „Piccola Galleria”.
Expoziția „Arta mozaicului antic și bizantin” ilustrează activitatea didactică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia – Secția de Artă Sacră și cuprinde lucrări în mozaic, realizate de către studenți, imagini foto-document cu detalii despre ornamentica și tehnica mozaicului pavimentar antic și bizantin, fotografii cu lucrări realizate de studenți, inclusiv cu focalizarea unor detalii tehnice, precum și picturi în tehnica icoanei pe sticlă, realizate după mozaicuri din zona Veneției și Ravenna.
Expoziția „Etnografie și tradiții populare din Județul Alba” cuprinde icoane și picturi în tehnica temperă pe sticlă, cu foiță de aur și argint, realizate de lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu și fotografii realizate în județul Alba de Vasile Sârb, absolvent al secției de Artă Sacră din cadrul Universității ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fotograf al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”.
Miercuri, 19 aprilie 2023, de la ora 16:00, în cadrul expoziției va avea loc un workshop de artă sacră, în baza documentării realizate la Veneția, Ravenna și în alte centre reprezentative pentru arta bizantină, în călătoria efectuată atât cu prilejul expoziției, cât și în primul semestru al anului universitar 2022-2023 sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Albu. La workshop, care va fi deschis pentru public, vor participa și studenți și absolvenți ai facultății aflați la studii în Italia în cadrul unor schimburi universitare.
Lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu este artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare și membră a Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Are studii de istoria artei, sociologie, teologie și arte vizuale la Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și Universitatea din București.
În prezent, este cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde predă disciplinele: Erminia picturii bizantine; Artă Creștină – tehnici și stiluri, tehnici paleocreștine; Istoria artei universale.
Vasile Sârb este absolvent al secției de Artă Sacră, instructor de arte vizuale și fotograf al Centrului de cultură „Augustin Bena” Alba, membru FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique). A avut numeroase participări și expoziții personale de fotografie, a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a participat la realizarea de albume de fotografie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan