VIDEO| ”Alimoria”, focul de Lăsatul Postului Mare, tradiție străveche la Cugir, care se păstrează cu sfințenie
Alimoria – obicei reînviat la Cugir de Lăsata Postului de Paștele 2023
”Alimoria”, focul de Lăsatul Postului Mare, este una din tradițiile străvechi care se păstrează cu sfințenie la Cugir. Potrivit obiceiurilor, în duminica înainte de începerea Postului Paştelui se organizează ultima petrecere şi nu se mai fac nunţi decât după sărbătoarea Învierii.
Singurul post care are două ”Lăsate” este cel al Sfintelor Paști. Potrivit calendarului bisercesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: prima dintre ele, fiind marcată în data de 19 februarie, când se lasă sec de carne, iar cea de-a doua etapă, la o săptămână distanță, în prima zi a lunii martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.
Citește și: Mesaje de 1 martie, Mărțisor
Alimori, acest obicei pitoresc ce marchează intrarea în Postul Paştelui, se păstrează aproape în fiecare sat din Alba, sub diferite deumiri: hodaițele, alimor.
La Cugir, localnicii susțin păstrarea obiceiurilor vechi într-un mediu cât mai sănătos și curat. Mai mult decât atât, focurile de Alimoria au rădăcini ancestrale, iar materialul folosit era cel natural, la îndemâna locuitorilor. Cugirenii au avut posibilitatea de a marca acest obicei străvechi într-un cadru organizat, cu păstrarea tuturor regulilor de securitate și mediu. Cei care au dorit să participe la evenimentul ce marchează „lăsarea secului” au fost prezenți duminică, 26 februarie, pe platoul Cetate, unde Centrul Cultural Cugir a organizat evenimentul „Hai la Alimorie”.
Din vechime, localnicii din Cugir se strângeau pe dealul Cetății sau pe Drăgana şi aprindeau focuri ce simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui. În istoria recentă, cârpele îmbibate în petrol, legate la capătul unui drot și aprinse, apoi rotite bărbătește în vârf de deal, au fost înlocuite cu cauciucurile aprinse, rostogolite de pe deal, în jos.
Obiceiul începe la lăsatul întunericului, sub cerul liber şi este un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi. Se aprinde un foc mare pe deal, în jurul cărora oamenii se strâng şi se cântă, se chiuie, se joacă. Pe deal, feciorii iau feştelăul (hodaița) şi, rotindu-se cu el în mână, fac cercuri luminoase strigând: “Ali-morii, Ali-morii”. Focurile aprinse simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.
În ultima seară înaintea începerii Postului Paștelui, în fiecare familie, oricât de săracă ar fi fost, se puneau pe masă plăcinte şi sarmale. Acest obicei este şi astăzi respectat în unele familii.
Video: Bogdan Sbuchea
Foto: Dumitru Vasile
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 39 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii