Rămâi conectat

Actualitate

Zeci de mii de mașini din România, adevărate coșciuge pe roți: Suntem printre țările cu cele mai vechi flote de mașini din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zeci de mii de mașini din România, adevărate coșciuge pe roți: Suntem printre țările cu cele mai vechi flote de mașini din Europa

România are printre cele mai vechi flote de autoturisme din Europa, dtatisticile relevând că, practic, la un autoturism nou înmatriculat în anul 2021, au fost înmatriculate 3 autoturisme second hand.

Rapoartele autoritățile române arată că zeci de mii de mașini second-hand înmatriculate în România sunt atât de defecte încât reprezintă un pericol iminent de accident.

În anul 2021, peste 5,2 milioane de vehicule s-au prezentat la ITP, în cadrul stațiilor de inspecție tehnică periodică autorizate R.A.R. Iar 75.600 de vehicule au fost controlate tehnic în trafic în 2021. Dintre acestea din urmă, 36,42% erau neconforme din punct de vedere al securității rutiere. 6,54% din vehiculele controlate tehnic în trafic prezentau pericol iminent de accidente. Dacă facem referire la totalul vehiculelor neconforme, 14% dintre acestea prezentau pericol iminent de accident, se arată în raportul anual pentru siguranță rutieră al poliției.

Avem însă și mașini noi, iar acestea au nivel de siguranță foarte ridicat. Experții spun însă că parcul auto al României nu influențează numărul de accidente la fel de mult cum am fi tentați să credem. Mai degrabă cei care le conduc sunt vinovați de tragediile de pe șosele.

”Oricărui producător de mașini îi sunt impuse acum anumite norme de siguranță. Tocmai de aceea, mașinile sunt din ce în ce mai sofisticate, mai tehnologizate și mai scumpe. Și mașinile se scumpesc din ce în ce mai mult pentru că cercetarea costă, procesul de fabricare la fel. Dar vreau să subliniez că orice sistem de siguranță al unui autoturism, fie că este activ sau pasiv, este eficient până la o anumită viteză, până la o anumită dinamică a accidentului.

Prin faptul că ne cumpărăm o mașină foarte sigură sau foarte scumpă, nu înseamnă că ne protejează și viața. Să înțelegem, elementele de siguranță ne protejează viața ținând cont de anumite elemente foarte importante: viteza, impactul (lateral, frontal), răsturnare, etc.

Dar acest lucru nu înseamnă că dacă îmi iau o mașină sigură nu mă mai interesează nimic în jurul meu. Din contră, atitudinea unui conducător auto trebuie să se axeze pe protejarea celorlalți participanți la trafic.

Nu un parc nou de mașini va diminua implicit și numărul accidentelor”, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com Sorin Ene, campion național de drifturi, expert în siguranță rutieră.
Mașinile din România, cu 5 ani mai vechi față de cele din UE

România se plasează printre țările cu cele mai vechi flote de autoturisme, cu o vechime medie a autoturismelor de 16,4 ani în 2021 comparativ cu media europeană de 11,5 ani, mai arată datele din raportul anual al siguranței rutiere pe anul 2021.

Învechirea accentuată a parcului auto din România este confirmată și de datele puse la dispoziție de Registrul Auto Român, conform cărora, vechimea medie a vehiculelor prezentate la ITP în anul 2021 (prima prezentare) a fost de 14,80 ani.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere constantă a ponderii autoturismelor cu o vechime de peste 11 ani. Bucureștiul are cel mai tânăr parc auto (cu o vechime medie de 12,9 ani), la polul opus aflându-se județul Sălaj, cu o vechime medie a autoturismelor de 18,4 ani.

Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în anul 2021, rata de motorizare în țara noastră era de 396 (parc auto la 1000 de locuitori), Bucureștiul având cele mai multe autoturisme la 1000 de locuitori (673) alături de județele Constanța (428), Argeș (422), Alba (421), Arad (420), iar la polul opus, județele Vaslui (260), Călărași (262), Botoșani (273) se caracterizează prin cele mai scăzute rate de motorizare din țară.

La finalul anului 2021, parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de vehicule. Dintre acestea, 7,6 milioane (78,8%) sunt autoturisme. Astfel, față de anul 2020, numărul vehiculelor înmatriculate a crescut cu 336.312 unități (cu 4,7%).

În același timp, constatăm că, în perioada 2010-2021, ritmul de creștere a parcului de autovehicule s-a intensificat de la an la an.

Parcul de autovehicule motorizate din România este format în proporție de 51,6% din autovehicule pe motorină, 41,3% din autovehicule pe benzină, 0,1% din autovehicule electrice și 0,8%, hibride. Din cele 13.310 autovehicule electrice 12.433 sunt autoturisme, 309 motociclete, 301 autovehicule de transport mărfuri, 254 de autobuze și microbuze, 10 mopede și 3 vehicule pentru scopuri speciale.

Potrivit unui proiect legislativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma să aibă, în anul 2050, o formă de propulsie electrică. Scenariile de dezvoltare estimează tranziția către electromobilitate în perioada 2030-2050.

Datele statistice mai arată că, în România, vânzările de autoturisme noi, în anul 2021, au fost printre cele mai reduse din Uniunea Europeană (cu 6,5 autoturisme noi la 1000 locuitori), doar Bulgaria înregistrând mai puține vânzări de autoturisme noi decât țara noastră, cu 3,2 autoturisme noi la 1000 de locuitori.

În topul clasamentului, din acest punct de vedere, se plasează Luxemburg (cu 72,2 autoturisme noi la 1000 de locuitori), Belgia (cu 37,2 autoturisme noi la 1000 de locuitori) și Germania (cu 34,2 autoturisme noi la 1000 de locuitori) care au înregistrat valori mult mai mari față de țara noastră.

Conform A.P.I.A., înmatriculările auto au fost în ușoară scădere la 12 luni 2021 (-4,1%) față de 2020. „În cele 12 luni ale anului 2021 observăm o evoluție mixtă a înmatriculărilor de autovehicule, majoritatea lunilor fiind în creștere semnificativă față de 2020, dar prin raportare la o bază foarte mică în 2020 (perioada stării de urgență).

Ca tip de proprietate 54% dintre achizițiile realizate au fost făcute de persoane juridice și 46% de persoane fizice. În topul vânzărilor se găsesc autoturismele „verzi” (electrice și full-hibrid), care au înregistrat o creștere de 109%.

Cea mai mare pondere a înmatriculărilor de autoturisme noi se înregistrează la nivelul Bucureștiului (59.667, reprezentând 49% din totalul înmatriculărilor noi de autoturisme la nivel național).

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România, conform Legii 309/2024, publicată luni, 9 decembrie 2024, în Monitorul oficial. Citește și: Asigurare de sănătate GRATUITĂ pentru studenții care vor să urmeze cursurile unei facultăți în străinătate În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea