Consumul de marijuana ar putea fi legalizat în Germania: Se va putea cumpăra până în 30 de grame pentru uz personal
Consumul de marijuana ar putea fi legalizat în Germania: Se va putea cumpăra până în 30 de grame pentru uz personal
În cursul zilei de miercuri, ministrul german al sănătății a dezvăluit un plan de dezincriminare a posesiei de canabis de până la 30 de grame și de autorizare a vânzării acestei substanțe adulților în scopuri recreative pe o piață controlată.
Berlinul va verifica la comisia executivă a Uniunii Europene dacă planul aprobat de guvernul german este în conformitate cu legile UE și va continua cu legislația „pe această bază” doar dacă va primi undă verde, a declarat ministrul sănătății, Karl Lauterbach.
Lauterbach a declarat că noile reguli ar putea servi drept „un model pentru Europa”. În mod realist, ele nu vor intra în vigoare înainte de 2024, a spus el.
Planul prevede ca marijuana să fie cultivată sub licență și vândută adulților în puncte de vânzare autorizate pentru a combate piața neagră, a spus Lauterbach. Indivizii ar avea voie să cultive până la trei plante și să cumpere sau să dețină între 20 și 30 de grame de marijuana, notează agenția de presă Associated Press.
Dacă legislația va fi aprobată conform planului, „acesta ar fi, pe de o parte, cel mai liberal proiect de legalizare a canabisului din Europa, iar pe de altă parte ar fi și cea mai strict reglementată piață”, a declarat Lauterbach.
El a spus că „o mai bună protecție a tinerilor și a sănătății” sunt obiectivele cheie ale propunerii guvernului.
Model european
„Ar putea fi un model pentru Europa”, care are un mozaic de legi adesea restrictive, a spus el.
Ministrul, care el însuși a fost mult timp sceptic în privința legalizării canabisului, a susținut că sistemul actual nu funcționează, consumul fiind în creștere și piața ilegală înflorind. El a declarat că 4 milioane de persoane din Germania, o națiune de 83 de milioane de locuitori, au consumat canabis anul trecut, iar un sfert dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani l-au folosit.
Lauterbach a declarat că Germania nu a vrut să imite modelul practicat de mult timp de Olanda, vecina de nord-vest a Germaniei. Acesta combină dezincriminarea cu o reglementare redusă a pieței.
Germania va examina dacă canabisul poate fi consumat acolo unde este vândut, dar în prezent nu intenționează să permită acest lucru, a declarat Lauterbach. Același lucru este valabil și pentru vânzarea substanței în formă comestibilă.
Magazinele care vând canabis nu ar avea voie să vândă și produse din alcool sau tutun și nu ar putea fi amplasate în apropierea școlilor.
Cum se stabilesc prețurile
Guvernul nu intenționează să stabilească un preț, dar intenționează să stabilească cerințe de calitate, a precizat ministrul sănătății. El a lăsat deschisă întrebarea dacă va fi percepută o „taxă pe canabis” în plus față de taxa standard de vânzare, care ar putea fi folosită pentru a finanța informarea cu privire la riscurile drogului, dar a spus că produsul nu ar trebui să fie atât de scump încât să nu poată concura cu piața neagră.
Planul privind canabisul face parte dintr-o serie de reforme prezentate în acordul de coaliție încheiat anul trecut între cele trei partide social-liberale din guvernul cancelarului Olaf Scholz. Acestea au convenit la momentul respectiv că „efectele sociale” ale noii legislații vor fi analizate după patru ani.
Printre alte planuri de liberalizare, guvernul a eliminat din codul penal al Germaniei interdicția ca medicii să facă „reclamă” la serviciile de avort. De asemenea, dorește să ușureze calea de obținere a cetățeniei germane, să elimine restricțiile privind dubla cetățenie și să reducă vârsta minimă pentru a vota la alegerile naționale și europene de la 18 la 16 ani.
De asemenea, guvernul dorește să elimine o legislație veche de 40 de ani care impune persoanelor transsexuale să obțină o evaluare psihologică și o decizie a instanței înainte de a-și schimba oficial sexul, un proces care implică adesea întrebări intime. Aceasta ar urma să fie înlocuită cu o nouă „lege a autodeterminării”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Proiectele de investiții publice pentru anul 2025, aprobate de Guvern: Ce domenii vor primi bani de la stat anul viitor
Proiectele de investiții publice pentru anul 2025, aprobate de Guvern: Ce domenii vor primi bani de la stat anul viitor Joi, 21 noiembrie 2024, Guvernul României a aprobat prin memorandum, lista proiectelor de investiții publice pentru anul 2025. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii primește bani de la stat pentru 116 proiecte, pe când, Ministerul Cercetării, Inovării […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918