Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

O categorie de angajați ar putea fi scutită de la plata anumitor impozite. Proiectul de lege, adoptat de Senat

BONTEA Alexandru

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024
O categorie de angajați ar putea fi scutită de la plata anumitor impozite. Proiectul de lege, adoptat de Senat

Străinii care vin să muncească de la distanță din România, urmează să fie scutiți în mod expres, în anumite condiții, de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate, conform unui proiect de lege adoptat de către Senat.

Proiectul de lege citat este gândit în completarea unor modificări legislative de la începutul anului curent, prin care s-a introdus viza de lungă ședere pentru nomazii digitali.

Practic, se va introduce o scutire de la plata în România, pentru veniturile obținute din străinătate, a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. Cu toate că se poate spune că acest regim special deja există, inițiatorii atrag atenția că varianta cea mai bună este reglementarea concretă, pentru a nu lăsa lucrurile la aprecierea Fiscului.

Este subliniat, însă, că regimul special va fi valabil numai dacă străinul stă în România cel mult 183 de zile (o singură perioadă sau mai multe cumulate) pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

„Această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)

Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar Plenul Senatului a adoptat, luni, 7 octombrie 2024, cu 99 de voturi ‘pentru’ și 3 abțineri, proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european). Legea de modificare a Codului Muncii urmează să fie transmisă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea