O categorie de angajați ar putea fi scutită de la plata anumitor impozite. Proiectul de lege, adoptat de Senat
O categorie de angajați ar putea fi scutită de la plata anumitor impozite. Proiectul de lege, adoptat de Senat
Străinii care vin să muncească de la distanță din România, urmează să fie scutiți în mod expres, în anumite condiții, de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate, conform unui proiect de lege adoptat de către Senat.
Proiectul de lege citat este gândit în completarea unor modificări legislative de la începutul anului curent, prin care s-a introdus viza de lungă ședere pentru nomazii digitali.
Practic, se va introduce o scutire de la plata în România, pentru veniturile obținute din străinătate, a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. Cu toate că se poate spune că acest regim special deja există, inițiatorii atrag atenția că varianta cea mai bună este reglementarea concretă, pentru a nu lăsa lucrurile la aprecierea Fiscului.
Este subliniat, însă, că regimul special va fi valabil numai dacă străinul stă în România cel mult 183 de zile (o singură perioadă sau mai multe cumulate) pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
„Această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)
Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]