Licitație cu dedicație? Poliția Română cumpără 600 de mașini pentru zeci de milioane de lei, de la o firmă condusă de un apropiat al președintelui Iohannis
Licitație cu dedicație? Poliția Română cumpără 600 de mașini pentru zeci de milioane de lei, de la o firmă condusă de un apropiat al președintelui Iohannis
Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de autoturisme pentru poliția Rutieră. Ele vor înlocui Daciile Logan. IGPR a anunțat inclusiv câștigătorul licitației, mașinile fiind marca BMW seria 3, intenția de a achiziționa aceste mașini fiind publicată în iunie 2022.
Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată. Acordul cadru prevede 300 de autoturisme cantitatea minimă și 600 de mașini cantitatea maximă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5
Specificație tehnică aproape unică
Licitația la care s-a prezentat un singur ofertant a atras atenția sindicatului de poliție Europol.
„Licitația a fost una ,,cu cântec” am putea spune noi, întrucât specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însă una a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.
Prețul contractat pe o autospecială este de 163.343 de lei, aproximativ 33.200 de euro, fără TVA. Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.
Potrivit caietului de sarcini, viitoarele mașini ale poliției vor avea următoarele caracteristici:
categoria M1;
combustibil benzină;
cilindree min. 1900 cm3;
motor min. 4 cilindri, min. 130 kW, min. 290 Nm cuplu;
transmisie 4×4 permanent, cutie automată min. 8+1 trepte;
Președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, susține că achiziția de noi mașini pentru Poliția Rutieră era necesară, dar nu era necesară prevederea ca autoturismele să aibă cutie automată de minim 8 trepte.
„Așteptăm mașini noi de 20 de ani, aici nu e nimic în neregulă. În neregulă este modul în care a fost întocmit caietul de sarcini. Prevederea cu 8 trepte pentru cutia automata a eliminat 80% din concurența celor de la BMW. În plus, este cea mai slabă motorizare pe acest tip de mașină, are putere mică. Ultimele autoturisme cumpărate de România pentru a urmări vitezomanii în trafic au fost Volkswagen Passat, acum 20 de ani. Au mai fost cumpărate și altele, dar mașini mici, pentru stații radar și intervenții punctuale”, ne-a declarat Andreica.
Dotări incomplete pentru noile mașini ale Poliției
Liderul de sindicat mai arată că ministerul continuă să numească aceste mașini autospeciale, în condițiile în care acestea nu vin echipate cu rampă luminoasă și acustică, cu perete despărțitor în interior între locurile din față și din spate și nu sunt colantate.
„O să cumpărăm mașini după care o să așteptăm alte licitații pentru colantarea lor, pentru montarea rampelor și a pereților despărțitori de interior, sau pentru montarea stațiilor de emisie recepție. Astfel se pierde timp. De ce furnizorul nu s-a ocupat de toate aceste lucruri pentru a primi mașinile gata echipate?”, se întreabă Cosmin Andreica.
Potrivit caietului de sarcini, „din cantitatea maximă pe acordul-cadru, adică 600 de autoturisme, 300 vor fi finanțate din bani europeni, iar 300 vor fi finanțate din bugetul de stat.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la IGPR, dar nu a primit un răspuns până la publicarea materialului.
Prietenia cu președintele Iohannis
Automobile Bavaria SRL este importator oficial BMW în România și, potrivit portalului confidas.ro este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.
În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare. Conform G4media.ro, Schmidt Horst este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun