Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețele, publicată în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețele, publicată în Monitorul Oficial

Legea 248/2022, care prevede că cetățenii nu mai sunt obligați să plătească lucrările de racordare le rețelele de energie, a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 737 din 22 iulie.

Pentru ca prevederile legii să producă efectele așteptate de cetățeni, mai este însă nevoie de o etapă, respectiv de emiterea normelor de punere în aplicare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie – ANRE.

După emiterea acestor norme, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților.

Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contoarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contoare.

Mă bucur că această lege a devenit realitate și sper că și ANRE va urgenta procedurile de adoptare a normelor, astfel încât prevederile sale să fie puse în practică și cetățenii să poată beneficia de aceste avantaje, mai ales în această perioadă, în care prețul energiei a crescut considerabil.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba​


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Stadionul din Tiur prinde contur: Care este stadiul lucrărilor și când va fi finalizat. Ce spune primarul Gheorghe Rotar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadionul din Tiur prinde contur: Care este stadiul lucrărilor și când va fi finalizat. Ce spune primarul Gheorghe Rotar Stadionul din Tiur prinde contur odată cu avansarea lucrărilor. În prezent este amenajat gardul și a fost construită pista pentru instalarea băncilor de rezervă. Primarul Gheorghe Roatr spune că va fi finalizat complet la începutul toamnei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea