AURUL MOV: Zeci de familii din judeţul Alba au renunţat la culturile tradiţionale în favoarea lavandei. „Un litru se vinde cu preţuri între 100 şi 150 de euro”
AURUL MOV: Zeci de familii din judeţul Alba au renunţat la culturile tradiţionale în favoarea lavandei. „Un litru se vinde cu preţuri între 100 şi 150 de euro”
Zeci de familii din judeţul Alba au renunţat parţial la culturile tradiţionale în favoarea lavandei, plantă cu un spectru larg de utilizare, din care produc uleiuri, dar şi produse hand-made, ceaiuri, săpunuri sau tincturi, pe care le valorifică în pieţe şi târguri.
Micii întreprinzători care vor să-şi întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociaţie care are aproape 30 de membri şi câteva zeci de hectare de pământ cultivat. Afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă şi produse hand-made. Se realizează ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în pieţe şi târguri.
Afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă şi produse hand-made. Se realizează ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în pieţe şi târguri.
”Este o afacere foarte profitabilă. Au început să se caute foarte mult plantele aromatice din care face parte şi lavanda. Uleiul se poate vinde angro firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice”, spune un reprezentant al asociaţiei.
Cultivatorii nu au foarte mult de lucru şi investiţia se amortizează în trei ani, în funcţie de suprafeţe, iar din anul patru se intră pe profit. Pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiţie iniţială de circa 25.000 de lei.
”Producţie poţi avea din anul doi, dar nu foarte spectaculoasă. Din anul patru poţi spune că e producţie maximă dacă cultura e întreţinută aşa cum trebuie. Un litru se vinde cu preţuri între 100 şi 150 de euro, în funcţie de puritatea pe care poţi să o realizezi. Acesta poate fi folosit şi pentru uzul intern şi are multiple beneficii. Apa de lavandă se foloseşte ca dezinfectat, inclusiv pentru spălat haine în loc de balsam”, spune reprezentantul asociaţiei.
Afacerea de la Ocna Mureş, județul Alba
O astfel de afacere a fost dezvoltată de o familie din oraşul Ocna Mureş, judeţul Alba. Familia Olar cultivă lavandă pe 20 de ari şi salvie – pe alţi 40 de ari. Recolta a devenit profitabilă încă din al doilea an de producţie. În timp, producţia s-a dezvoltat şi au început să realizeze şi produse naturiste din lavanda: apă de lavandă, ulei, odorizante de cameră, odorizante de maşini sau săculeţe de lavandă pentru rafturile cu haine.
”Avem cultură de salvie şi de lavandă pe o suprafaţă totală de un hectar. Am început acum şase ani cu gălbenele. Am văzut că merge afacerea foarte bine, e o cultură profitabilă şi ne-am gândit să punem lavandă, pe urmă salvie. Sunt culturi medicinale, plante aromatice, foarte bune, profitabile”, spune Lidia Olar.
Salvia este valorificată sub formă de pulbere, sirop, tinctură şi apă. ”Pulberea e foloseşte ca şi condiment la mâncare. Avem sirop de salvie, tinctură de salvie, indicată pentru durerile de gât, afte bucale, apă de salvie, bună pentru femeile aflate la menopauză. Trebuie puse câteva picături în apa de baie”, susţine antreprenoarea din Ocna Mureş.
Femeia susţine că au reuşit să cumpere utilaje pentru a procesa recolta acasă. ”Am început să facem ulei, pe urmă cremă de gălbenele, pe urmă am încercat să facem tinctură, am văzut că e foarte bună, oţetul de lavandă. Sunt toate făcute de noi acasă. Se vând foarte bine la piaţă. Mergem şi în oraşe mai mari şi la târguri de profil”, mai afirmă femeia din județul Alba.
sursa: adevarul.ro / Dorin Timonea
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
LIVE VIDEO | 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Amănunte oferite de autorități despre evenimente și parada militară
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Amănunte oferite de autorități despre evenimente și parada militară Vineri, 22 noiembrie 2024, la Palatul Principilor Transilvaniei- Sala Dietei, este organizat un scurt briefing legat de evenimentele dedicate Zilei Naționale ce vor avea loc săptămâna viitoare, la Alba Iulia. Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan