Pe ce se duc, ilegal, banii mai multor primării din Alba: Premii de excelenţă pentru primari, vouchere de vacanţă, sporuri de risc
Pe ce se duc, ilegal, banii mai multor primării din Alba: Premii de excelenţă pentru primari, vouchere de vacanţă, sporuri de risc
Potrivit unui raport de Curții de Conturi Alba, realizat în urma misiunilor de audit derulate în cursul anului 2021, peste 1,2 milioane de lei este suma cheltuită ilegal, în perioada 2018 – 2021, de către 12 localități din județ pentru sporuri şi vouchere de vacanţă.
Au fost verificate, în total, 27 de UAT-uri, iar la 25 dintre acestea au fost identificate prejudicii cu privire la cheltuirea fondurilor publice.
În ceea ce priveşte legalitatea salarizării personalului angajat, cea mai complicate situţie a fost identificată la Primăria comunei Şibot. Potrivit raportului Camerei de Conturi, aici au fost majorate nelegal cheltuielile de personal în perioada 2018-2020 cu suma de 489.000 lei, prin nepunerea în aplicare a trei hotărâri ale instanţelor de judecată, definitive şi irevocabile.
Prin aceste hotărâri au fost anulate dispoziţiile primarului privind acordarea sporului de dificultate în cuantum de 25%-50% din salariul de încadrare, pentru activitatea desfăşurată în Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Dispoziţiile au fost atacate în instanţă de către Instituţia Prefectului Judeţului Alba, unde s-a descis anularea documentelor.
Tot la Şibot au fost acordate nelegal drepturi salariale personalului entităţii cât şi persoanelor cu funcţii de demnitate publică în sumă de 185.000 de lei. Este vorba despre permii de excelenţă, majorarea cu 15% a salariilor primarului şi viceprimarului, normă de hrană, vocuhere de vacanţă, indemnizaţie de conducere pentru administratorul public sau spor de dificultate.
Într-un top al sporurilor salariale considerate nelegale de inspectorii Camerei de Conturi urmează Primăria Jidvei. S-a stabilit că au fost majorate cheltuielile de personal cu suma de 287.000 lei, prin acordarea şi decontarea nejustificată în perioada 2018-2021 a unor drepturi salariale, de natura sporurilor acordate persoanelor numite în echipele de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, în cazul a şase persoane care nu erau îndreptăţite să beneficieze legal de aceste drepturi, întrucât au depăşit nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar. De asemenea, Primăria comunei Mihalţ a plătit ilegal 134.000 lei pe sporuri, vocugere de vacanţă şi idemnizaţii de hrană pentru trei persoane care nu erau îndreptăţite să beneficieze legal de aceste drepturi.
La Primăria Alba Iulia, în cazul a patru persoane, au fost majorate cheltuielile de personal cu suma de 115.000 lei, prin acordarea şi decontarea nejustificată în anul 2020 a unor drepturi salariale, în condiţiile în care aceste persoane au beneficiat în acelaşi timp, pentru aceeaşi activitate (implementare proiecte cu finanţare nerambursabilă) de un alt contract individual de muncă pe perioadă determinată şi cu timp parţial 4 ore/zi.
În continuare, la Primăria Cricău a fost constatat un prejudiciu în valoare de 58.000 de lei în contul salariului acordat în cazul unei persoane care ocupă funcţie de demnitate publică (primar sau viceprimar). În timpul misiunii de audit, s-a încasat suma de 4 mii lei. O sumă importantă (29.000 de lei) a fost identificată şi la Primăria Roşia de Secaş, unde, în perioada 2018 – 2020, s-au acordat vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană unor persoane care nu avea dreptul legal să primească aceste drepturi.
Câte 6.000 de lei este prejudiciul constatat de Camera de Conturi la primăriiile din Almaşu Mare, Râmeţ şi Sântimbru, în timp ce la Fărău şi Cut sumele sunt de 4.000 de lei, respectiv 3.000 de lei. Situaţii similare au fost identificate şi la Primăria Sântimbri (6.000 de lei) şi Primăria Stremţ (2.000 de lei), în cazul de la Stremţ suma fiind recuperate integral în timpul misiunii inspectorilor. De menţionat că deciziile Camerei de Conturi nu sunt definitive, acestea putând fi contestate la instituţia natională – Curtea de Conturi a României şi, în final, în instanţa de judecată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL: Pe cine va susține în turul II al alegerilor prezidențiale 2024
Ilie Bolojan, validat președinte interimar al PNL: Pe cine va susține în turul II al alegerilor prezidențiale 2024 Liderul interimar al PNL a fost validat în persoana lui Ilie Bolojan, după ce Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia partidului în urma rezultatelor de la alegerile prezidențiale 2024, turul I. Citește și: Nicolae Ciucă, președintele […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918