Germania păstrează distanța de război: Refuză transferul avioanelor de vânătoare către Ucraina, de pe teritoriul său
Germania păstrează distanța de război: Refuză transferul avioanelor de vânătoare către Ucraina, de pe teritoriul său
Germania se opune transferului de avioane de vânătoare spre Ucraina prin tranzitarea teritoriului său, iar Departamentul american al Apărării a părut să respingă o propunere în acest sens formulată de Polonia, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară NATO-Rusia.
„Trebuie să ne asigurăm că acest război nu se va extinde în spaţiul Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat marţi seară Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, potrivit Bild-TV şi site-ului Tagesschau.de.
Şi Pentagonul a părut să respingă propunerea Poloniei de a transfera avioane de vânătoare MIG-29 la Baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a fi trimise de acolo în Ucraina. „Perspectiva ca avioane de vânătoare aflate sub controlul Guvernului american să decoleze dintr-o bază a SUA/NATO din Germania spre un spaţiu aerian ucrainean disputat cu Rusia generează preocupări grave pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Nu ne este clar raţionamentul fundamental din spatele acestei propuneri. Acest lucru arată complexităţile generate de această problemă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul Axios.com, precizând că Washingtomul va continua consultările cu Guvernul de la Varşovia. Departamentul de Stat a transmis că Polonia nu s-a consultat cu Statele Unite înainte de a formula această propunere, informează Mediafax.
Guvernul Poloniei a anunţat, marţi seară, disponibilitatea de a oferi Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, avioane de vânătoare de tip MIG-29, urmând să primească în schimb avioane americane cu dotări similare. „Autorităţile Republicii Polonia, după consultări între preşedinte şi Guvern, sunt pregătite să trimită imediat şi gratuit toate avioanele MIG-29 la Baza aeriană Ramstein (o bază aeriană americană situată în Germania – n.red.) şi să le pună la dispoziţia Guvernului Statelor Unite ale Americii”, a transmis Ministerul polonez de Externe. În schimbul avioanelor MIG-29, Polonia a cerut Statelor Unite să furnizeze avioane aflate în uz care să aibă aceleaşi capabilităţi operaţionale. Potrivit unor surse, Statele Unite ar urma să ofere Poloniei în schimb avioane F-16 aflate în uz, în baza unui contract.
Ucraina a cerut statelor occidentale avioane de vânătoare de tip MIG-29, pe care sunt instruiţi piloţii militari ucraineni, pentru a lupta împotriva armatei ruse.
Ministerul rus al Apărării a avertizat că orice stat care va permite utilizarea bazelor aeriene pentru atacuri asupra forţelor militare ruse din Ucraina ar putea fi considerat ca fiind co-beligerant.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează
Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează Dacia Duster s-a calificat în finala competiției Mașina Anului 2025 în Europa, concurând cu alte șase modele pentru acest titlu, selectate dintr-o listă cu nu mai puțin de 42 de candidați. Citește și: Vânzările autovehiculului Dacia Spring s-au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii