Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Moții şi-au luat rămas bun de la deputatul lor în sunet de toacă şi tulnic. Drum lin către ceruri Corneliu Olar!

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Moții şi-au luat rămas bun de la deputatul lor în sunet de toacă şi tulnic. Drum lin către ceruri Corneliu Olar!

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Astăzi, 18 februarie, începând cu ora 13:00, în comuna Horea a avut loc înmormântarea deputatului moților, Corneliu Olar. Pentru a-l conduce pe ultimul drum au participat sute de moți și personalități care l-au cunoscut pe cel ce a fost Corneliu Olar.

Slujba a fost oficiată de ÎPS Andrei Andreicuț și un sobor de 40 de preoți, precum la înmormântarea lui Avram Iancu. Corneliu Olar a fost înmormântat lângă soția sa, plecată prea devreme dintre noi, acum 25 de ani.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Au participat la ceremonie președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, doctorul Radu Zamfir, dar și parlamentari și primari din județ.

Corneliu Olar, deputatul moților, așa cum era cunoscut de aproape toată lumea a trecut la cele veșnice în seara zilei de 14 februarie 2022, după o lungă și grea suferință, luptând până în ultima clipă cu o boală cruntă și neiertătoare.

YouTube video

Olar a fost o figură emblematică pentru Țara Moților în ultimii ani, născut în comuna Horea, județul Alba, în urmă cu 62 de ani, el a fost un luptător constant ”cu arma legii” pentru drepturile moților, promovând în Parlamentul României numeroase legi în favoarea locuitorilor din Apuseni, una dintre acestea numindu-se chiar ”Legea Moților”.

Înainte de a ajunge parlamentar, Olar a fost consilier local și primar în comuna natală Horea, fiind printre puțini aleși din județul Alba care au reușit să obțină un mandat de primar după ce a candidat independent. Ulterior s-a înscris în fostul PD-L, partid care a fuzionat cu PNL.

Deși grav bolnav, Olar și-a continuat activitatea parlamentară, fiind memorabil un moment din anul 2019, când deși se afla sub tratament cu citostatice s-a dus în plenul Parlamentului, unde a fost imediat înconjurat de colegii săi liberali, care l-au îmbrătișat și l-au pupat.

Mesaje din partea apropiaților

Marcela Vîlcan, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Alba a istorisit o emoționantă poveste despre omul Corneliu Olar.

YouTube video

„Am avut ocazia să cunosc OMUL, pe când era pacient în secția noastră. OMUL, într-un salon de 4 paturi, cu alți 3 pacienți, culmea, doi imobilizați complet la pat, iar 1 țintuit la pat datorită faptului că lipsa de oxigen nu ii permitea deplasarea nici măcar până la toaletă (era dependent 100% de O2). Se întâmpla undeva în valul 2 sau 3 al pandemiei. Nu mai rețin exact.

Prima amintire pe care o am vis-a-vis de OM este aceea în care l-am surprins într-un moment în care îi dădea să mănânce iaurt, cu lingurița, pacientului tânăr, obez, din patul 1. („frumos’, mi-am spus în gând).

O altă amintire o am când, ieșind din salon, făcând nici 3 pași, am auzit în urma mea o bubuitură. Întorcându-mă rapid, OMUL deja îl sprijinea pe pacientul din patul 4, care căzuse, în intenția lui de a merge la toaletă (a acceptat foarte greu ideea că trebuie să folosească un scaun toaletă în salon). L-am ridicat împreună și l-am pus în pat. (‘admirabil”, mi-am spus în gând)”, a povestit Marcela Vîlcan, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase.

„Olar le-a reamintit moţilor că există ca rădăcină de piatră, marmură, clinchet de brazi şi de neam, că au ieşit mereu în întâmpinarea luminii din adâncurile alfabetului pământului ce le-a devenit număr de casă, din adâncurile răsăritului de soare ce le-a vindecat rănile, lăsându-i cruce la hotarul demnităţii şi înţelepciunii.

Olar i-a chemat pe moţi în iureşul contemporan al libertăţii, culturii şi legilor, punându-le pe masa Parlamentului mereu iubire la ordinea zilei, şi mai presus de toate a ridicat un sat aciuit la tâmpla izvoarelor, a pădurilor la rangul de rezervă de oxigen a respiraţiei luminii, a respiraţiei aburilor pâinii, al caselor, instituţiilor, drumurilor, închinându-le în aroma tradiţiilor şi obiceiurilor, în semnul crucii, a fântânilor înmiresmate de drumurile din palmele tăietorilor de lemne, a crescătorilor de animale, ridicându-se în Parlament cu vocea lui blândă în aparenţă, aspră de altfel, pentru că era purtătorul de dreptate şi iluminare a Munţilor Apuseni”, a scris poetul Ioan Mărginean, împreună cu soția Maria.

YouTube video

„Aş îndrăzni să spun, fără să greșesc prea mult, că bunul meu prieten de-o viață (fiind consăteni și apropiați ca vârstă) Corneliu a pășit în cele din urmă în eternitate… din iubirea necondiționată pentru muncă. Pentru munca în sprijinul comunității horenilor, dar, deopotrivă, și pentru cea a tuturor moților și conjudețenilor săi.

În activitatea sa, de peste un sfert de secol (din 1996 încoace), în cele 3 mandate de primar al comunei Horea (și un al patrulea câștigat) precum și cele 3 mandate de deputat, prin munca asiduă, zi de zi, oră de oră, a reușit să schimbe din temelii înfățișarea comunei natale”, a transmis Tinu Mateș, fostul redactor șef adjunct al Ziarul Unirea.

„Era mandru că e moț, era mândru că se trăgea de pe tărâmurile unde s-a născut Horea și Iancu și că reprezenta Țara Moților în Parlamentul României. Cine l-a cunoscut avea senzația că avea ceva din genele și determinarea lui Horea și Iancu.

Stătea de vorbă cu orice om și nu ezita să îi îmbrățișeze, să îi ajute ori să îi sfătuiască în varii probleme. Dar, mai ales – cine oare nu știe(!?) – a fost un mare patriot, un om plin de energie care a dus numele moților peste tot. Și, s-a luptat pentru moți – o seminție aleasă, o seminție pură de romani, atât de mult apreciată de Slavici în cronicile sale, deși adesea vitregită de drepturi de-a lungul istoriei lor.

A promovat Zona căreia noi cu mândrie îi spunem astăzi Țara Moților!”, a transmis frumoasele cuvinte, profesorul Burz Dan, din Câmpeni.

Mesaje ale colegilor din Partidul Național Liberal

„Astăzi, a plecat dintre noi un om extraordinar, Corneliu Olar – Deputatul Moților. Corneliu Olar a muncit și a luptat pentru oamenii din Țara Moților și a promovat neîncetat frumusețea locului. Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!”, Florin Cîțu, președintele PNL.

YouTube video

„În viață, primim două lucruri cu adevărat prețioase: familia și prietenii. Indiferent de ce faci și încotro te îndrepți ei vor rămâne mereu alături de tine. O spun din inimă, pentru mine Corneliu Olar a fost cu adevărat un dar, un prieten căruia, azi, simt că nu am apucat să-i mulțumesc destul. A știut să fie tot ceea ce a fost nevoie să fie: un bărbat cu caracter, puternic pentru cei slabi, scut pentru moți și un coleg cu loialitatea și datoria achitate față de toți. Rămas bun, prieten drag!” a transmis europarlamentarul Mircea Hava.

„Drum bun spre Împărăția cerurilor, Cornel! A fost primarul comunei Horea și deputat in Parlamentul României, tata și bunic. A fost deputatul motilor și a luptat pentru moți toată viața lui. A fost un luptător, dar nu a putut câștiga războiul cu o boala necrutatoare! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Sper ca moții nu îl uite niciodată!”, a scris deputatul Florin Roman.

Cine a fost deputatul moților, Corneliu Olar

Născut la 18 aprilie 1959, în comuna Arada, judeţul Alba, acesta ar fi împlinit 63 de ani și era în politică de 30 de ani.

La alegerile locale din 1992 a câştigat un mandat de consilier local al comunei Horea (candidând independent), pentru ca alegerile din 1996 să îi aducă fotoliul de primar al localităţii, pe care l-a ocupat timp de 12 ani (până în anul 2008), când a candidat pentru un mandat de deputat pe listele PDL (partid la care a aderat din 2003), devenind astfel deputat de Alba, în colegiul uninominal numărul 5 (Apuseni – Teiuş).

YouTube video

În 2012, a pierdut alegerile în colegiu, în favoarea candidaţului PSD, dar a revenit în Parlament, în 2016, fiind primul pe lista PNL Alba pentru Camera Deputaţilor. La alegerile din 2020 a câștigat un nou mandat de deputat pe listele PNL Alba.

În primul mandat de deputat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, a meseriaşilor din comuna natală, a unor oameni din Albac, Bucium, Sălciua şi al altor localităţi moţeşti, Olar a ridicat, pe cheltuiala proprie, în comuna Baloteşti, la Săftica, o “casă a moţilor”, botezată ulterior ”Ambasada Moţilor”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea