Speranța de viață a românilor este în scădere: Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie
Speranța de viață a românilor este în scădere: Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie
Studiile arată că speranța de viață a românilor este în scădere. Potrivit Eurostat, bărbații trăiesc, în medie, doar 6 ani după ce ies la pensie. Ceilalți europeni sunt ceva mai longevivi. Polonezii, de exemplu, depășesc cu 8 ani vârsta la care își încheie activitatea profesională, iar spaniolii cu 12 ani și jumătate. Stilul de viața nesănătos poate reduce și mai mult această medie, avertizează medicii.
Localitatea Jugăstreni, din județul Maramureș, este cel mai mic sat din România. Acolo trăiesc mai puțin de 40 de oameni. Fără dispensar sau magazin alimentar, oamenii se gospodăresc cum pot. Viorel Suciu are 72 de ani, iar la medic ajunge destul de rar.
-Sunt patru kilometri și ceva.
-Și cu ce mergeți?
-Dacă prind o mașină, dacă nu, pe jos, că ce să fac? Cu stomacul am probleme, mă doare pe piept. Tensiunea îi oscilabilă la mine…
Statisticile arată că, în timpul pandemiei, speranța de viaţă a scăzut cu 1 an și 4 luni în România, dublu față de media europeană. După ce se pensionează, un bărbat român mai trăiește, în medie, doar 6 ani, indică cifrele Eurostat. În Polonia, media e de 8 ani, în Germania de 11, iar în Spania de 12 ani și jumătate.
-Nu ne putem pune noi cu țările occidentale, că e alt nivel de trai. La televizor spune că jumătate de oră de mișcare pe zi, la țară se face…
-Noi am muncit în mizerie, toate condițiile rele le-am avut, dar ei au avut alte condiții, în Germania, în Italia…
-Stresul, ziua de mâine, ce va fi mâine, criza, sărăcia, asta este.
Consumul de alcool în exces, fumatul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică redusă scurtează viața, atrag atenția specialiștii.
Călin Man – medic de familie: Din păcate, stilul nostru de viață nu este un stil adaptat unor măsuri preventive, adică să luăm măsurile înainte de a apărea boala. Dacă am adapta sau am adopta un stil de viață sănătos și în care să ne gândim la prevenție, aceste boli ar fi descoperite din timp și tratate, iar speranța de viață sigur ar crește.
Potrivit statisticilor, 1 pacient din 4 e hipertensiv și tot 1 din 4 români suferă de afecțiuni la nivelul circulației periferice.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan