Efecte secundare surprinzătoare ale paracetamolului: Ce au descoperit cercetătorii
Efecte secundare surprinzătoare ale paracetamolului: Ce au descoperit cercetătorii
Administrat după ureche și mult peste indicațiile medicului, paracetamolul, un medicament extrem de popular și folosit la scară largă, poate provoca o serie de efecte secundare, inclusiv decolorarea pielii, informează presa de specialitate din Regatul Unit.
Desigur, nu este o regulă generală, dar se pare că numărul cazurilor cu efecte secundare neașteptate este în creștere, spre marea îngrijorare a medicilor. Pentru că, spun ei, o utilizare regulată de paracetamol poate provoca o schimbare de culoare a pielii degetelor și buzelor, care capătă o nuanță albăstruie. În acest caz, trebuie consultat imediat un specialist.
NHS avertizează, de asemenea, că un supradozaj de paracetamol poate provoca efecte secundare grave. „Nu vă lăsați tentat să măriți doza sau să luați o doză dublă dacă aveți dureri foarte puternice”, se arată în raportul experților.
„A lua prea mult paracetamol poate fi periculos și este posibil să aveți nevoie de tratament. Nu luați paracetamol împreună cu alte medicamente care conțin paracetamol. Dacă luați două astfel de pastile există riscul de supradozaj. Administrarea medicamentului pentru a ameliora orice boală ușoară de care suferiți poate fi utilă, dar nu trebuie să depășiți niciodată doza recomandată”, au subliniat medicii din Marea Britanie.
De asemenea, ei atrag atenția că alte reacții adverse includ diaree, transpirație crescută, pierderea poftei de mâncare, greață sau vărsături. Nu sunt exluse, la un consum excesiv de paracetamol, crampele sau durerile abdominale, precum și umflăturile. „Solicitați imediat ajutor de urgență dacă apare oricare dintre următoarele simptome de supradozaj în timpul tratamentului cu paracetamol”, recomandă experții britanici.
Potrivit NHS, greața și vărsăturile sunt simptome „extrem de frecvente” ale supradozajului de paracetamol. Aceste simptome pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice, avertizează autoritatea sanitară.
După cum a scris DCBusiness cu ceva timp în urmă, administrarea, după vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, de produse analgezice și antitermice precum paracetamolul poate afecta negativ formarea de anticorpi. Este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Duke din Statele Unite.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025 Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025. Citește și: Vremea de Crăciun 2024, Revelion și în ianuarie 2025. Prognoza METEO pentru patru săptămâni […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 15 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 7 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor