Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Chiar dacă pe piaţa din țara noastră sunt în continuare oferte atractive, preţul cărnii de porc românesc este din ce în ce mai ridicat. Fermierii cresc din ce în ce mai puţini porci şi vând şi mai puţini de teama pestei porcine şi a creşterii preţurilor la hrană şi energie. Cu toate acestea românii preferă carnea românească.
Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni, şi ori nu mai cresc mulţi porci, ori nu mai vând. De frică.
„Oamenii nu prea mai cresc, le-a fost frică cu pesta porcină, de fel şi fel de cauze care s-au pus la creşterea porcului, fel şi fel de legi”, spune un crescător de animale.
De teama preţurilor mai mari, la Vâlcea au început cumpărăturile pentru sărbători.
Crescătorii de porci din Vaslui cresc animalele pentru că aşa este tradiţia şi gustul adevărat, dar nu este rentabil. Ce au în plus vând pentru a-şi acoperi cheltuielile.
„Noi îl facem mai mult pentru familii, mai dăm la copii, şi aşa suntem învăţaţi să mâncăm o carne sănătoasă, dacă n-am tăiat porc de Crăciun înseamnă că sărbătorile nu-şi au rostul”, a spus Gheorghe Stroi, fermier.
În zonă, porcul se vinde cu 12 lei pe kg, dar nu acoperă costul integral al creşterii.
Vasluienii se bucură încă de preţurile din vară la carnea românească.
Preţul cărnii de porc din import este acum acelaşi ca in carmangeriile din toate statele Uniunii Europene, dar nu reflectă cheltuielile de producţie.
Dumpingul din această perioadă va fi urmat de o creştere de preţ semnificativă, sunt de părere specialiştii din domeniu.
„Urmează reculul care se va întâmpla fără discuţie, întrucât preţul cerealelor nu se mai duce în jos preţul cărnii este obligatoriu să meragă în sus”, spune Dimitrie Muscă, preşedinte Combinat Curtici.
Arădenii sunt de părere că porcul românesc s-a scumpit în ultimul timp, dar preferă calitatea.
Estimările crescătorilor plasează preţul kg de cotlet sau ceafă de porc la peste 30 de lei, în mai puţin de două luni. Asta ca să fie acoperite cheltuielile de producţie, dar cu riscul ca cei care cumpără acum să nu îşi mai permită.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ger de crapă pietrele anunțat de ANM. Prognoza METEO pentru weekend și VREMEA la începutul săptămânii viitoare
Ger de crapă pietrele anunțat de ANM. Prognoza METEO pentru weekend și VREMEA la începutul săptămânii viitoare Meteorologii ANM au emis prognoza până de Crăciun și arată faptul că, în acest weekend, vom avea parte de ninsori pe arii extinse din țară, dar și precipații mixte. În preajma Crăciunului va ninge pe arii restrânse, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor