Discriminarea vaccinaților în opinia unui medic: „Dacă cineva face infarct nu are loc la spital din cauza nevaccinaţilor”
Discriminarea vaccinaților în opinia unui medic: „Dacă cineva face infarct nu are loc la spital din cauza nevaccinaţilor”
Persoanele vaccinate sunt discriminate şi riscă chiar să-şi piardă viaţa din cauza celor care refuză să se imunizeze, apoi se îmbolnăvesc şi ajung la spital în stare gravă, blocând unităţile medicale, crede László Lorenzovici, un cunoscut medic şi expert în management sanitar, cu studii la Oxford.
Încă din momentul în care au apărut primele zvonuri la nivel global despre introducerea certificatului verde au existat numeroase voci care au criticat ceea ce numeau o discriminare a celor nevaccinaţi. Lucrurile stau exact pe dos, spune László Lorenzovici, medic şi expert în politici de sănătate publică, cu supra-specializare în economie sanitară şi management sanitar şi cu studii postuniversitare inclusiv la Oxford şi la Budapesta.
El aduce în discuţie inclusiv latura economică şi aminteşte că România a împrumutat sume record începând din 2020, iar mare parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru a menţine economia pe linia de plutire şi pentru ca sistemul sanitar să facă faţă valurilor de pacienţi cu COVID-19. Ori, cei mai mulţi bolnavi care necesită spitalizare şi tratamente costisitoare în prezent sunt tocmai cei care refuză să se vaccineze.
Discriminare economică
„S-a ajuns la o discriminare a vaccinaţilor. E şi o discriminare economică, pentru că datoria publică se tot adună şi de ce ar trebui să o plătească şi vaccinaţii? Consecinţele economice sunt plătite şi de cei care deja au făcut un efort, au respectat regulile şi s-au vaccinat. Haideţi să vorbim despre costurile sistemului de sănătate. De ce ar trebui nevaccinaţii să beneficieze de gratuităţi pentru tratamentul COVID-19 ca şi vaccinaţii? După care, dacă vaccinatul face un infarct, vine în spital şi nu mai sunt locuri. Şi e din nou o discriminare a vaccinaţilor şi scăderea şansei la viaţă, pentru că din cauză că unii nu s-au vaccinat e blocat tot sistemul sanitar. Nevaccinaţii spun că sunt discriminaţi, dar nu văd că de fapt ajung ei, în mod indirect, să-i discrimineze pe ceilalţi”, spune Lorenzovici.
László Lorenzovici a vorbit şi despre valul 4, de departe cel mai virulent, care a provocat şi cele mai multe victime. În opinia sa, scăderea valului 4 va dura probabil la fel de mult ca şi creşterea. „Acum două săptămâni a fost vârful şi câte săptămâni ne-a luat să urcăm, tot cam atâtea săptămâni o să ne ia şi să se termine. Deşi de obicei puterea de scădere este puţin mai mare. Şi e logic să fie aşa, pentru că o parte din oameni s-au imunizat şi atunci probabilitatea să ia virusul scade. Alţii s-au imunizat natural de boală. Şi totuşi, din ce in ce mai mulţi oameni s-au vaccinat. Din păcate, vor mai fi între 10.000 şi 15.000 de morţi în acest val 4.”
De ce nu se impunea lockdown
Expert în management sanitar, Lorenzovici vorbeşte şi despre efectul pe care l-ar fi avut un lockdown asupra României. În opinia sa, un nou blocaj economic, ca în 2020, ar fi echivalat cu o catastrofă. În plus, spune expertul, soluţia este vaccinarea, şi nu blocajul, care nu face decât cel mult să amâne infectarea celor neimunizaţi prin vaccin. Tototdată, un lockdown i-ar fi pedepsit şi pe cei care s-au vaccinat şi ar fi însemnat o lovitură dată campaniei de vaccinare şi mai dură decât cea dată de Senatul României, care a respins certificatul verde. Nu în ultimul rând, un lockdown total, la fel ca cel din 2020, ar fi însemnat îngrădirea accesului pacienţilor care suferă de alte boli la servicii medicale, ceea ce ar fi provocat indirect poate chiar zeci de mii de victime.
„Aspectele medicale trebuie puse în balanţă şi cu aspectele sociale şi economice. Eu văd mai nuanţat lucrurile, pentru că văd în jurul meu cum suferă companiile şi angajaţii. În primul rând consider că dacă cineva propune o măsură dură ar trebui să vedem unde lucrează şi din ce trăieşte. Dacă va uitaţi, cei care sunt la televizor şi vorbesc despre măsuri dure, aproape fără excepţie sunt angajaţi în sectorul public şi au veniturile garantate.
E uşor să dai sfaturi decidenţilor când nu realizezi că de fapt salariul tău este plătit mai ales din impozitele plătite de sectorul privat. Şi când banii nu mai ajung, statul se împrumută şi datoriile vor fi plătite de noi toţi, dar predominant de sectorul privat. Adică sectorul privat e pedepsit de două ori”, explică Lorenzovici.
El a mai adăugat că România, de la aproximativ 30-35% datorie din PIB, a ajuns într-un an şi jumate la 50%. „Şi e posibil că la sfârşitul anului următor să avem 55% sau 60%. Respectiv, România a adunat datorie într-un an şi jumătate, jumătate cât adunase în 30 de ani”, a punctat medicul.
Cine a greşit
Dacă autorităţile au procedat corect evitând un lockdown care ar fi distrus economia, au existat însă şi situaţii când nu au luat deciziile potrivite. Cea mai mare greşeală a fost ridicarea totală a restricţiilor în vară şi pentru cei neiumunizaţi, deşi încă nu se vaccinaseră suficient de mulţi oameni. Acest lucru, coroborat cu mesajele triumfaliste, au indus populaţiei impresia că pandemia a fost învinsă deja şi că nu mai este nevoie să se vaccineze. Pe lângă aceasta, el mai semnalează o eroare, despre care se vorbeşte foarte puţin sau deloc.
„Eu nu fac parte din niciun partid şi din nicio tabără, aşa că pot judeca obiectiv ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp fără să laud guvernul şi fără să-l pun la zid, aşa cum face opoziţia. Trebuie să vă spun că puţini vorbesc despre acest lucru, dar România a întârziat cu doza a treia. Asta a fost iar o lipsa de curaj a decidenţilor, după ce ridicaseră restricţiile total în vară. Alţii au mers înainte cu doza trei şi nu au mai aşteptat să se trezească Agenţia Europeană pentru Medicamente să dea undă verde, în timp ce ţări ca SUA şi Israel începuseră deja.
România a stat frumos în bancă şi a aşteptat hârtia de la Agenţia Europeană pentru Medicamente. Dar problema care este: corpul medical s-a imunizat în ianuarie o bună parte. Şi trebuia să să vină rapelul cu două luni mai devreme şi n-a venit. România stătea pe un munte de vaccinuri în congelator. Nu şi-a asumat decizia că cine doreşte să se vaccineze cu doză a treia. Mulţi medici s-au infectat, nu au făcut formă gravă, dar au căzut din ring la spitale sau la cabinete. Probabil că au contribuit şi la diseminarea bolii”, consideră Lorenzovici.
Însă nu numai autorităţile au greşit în privinţa campaniei de vaccinare. Eşecul le aparţine şi unor categorii elitiste, care s-au mulţumit să stea deoparte fără să intervină şi să privească adeseori cu superioritate spre restul populaţiei. Nu în ultimul rând, eşecul este şi al unor medici care au transmis mesaje contradictorii sau chiar antivacciniste.
„Trebuie să va spun că intelectualii au mare responsabilitate că s-a ajuns aici, inclusiv oameni de cultură, inclusiv oameni care lucrează în mass-media. O parte din corpul medical are o responsabilitate că s-a ajuns aici. Practic, situaţia creată şi faptul că am ajuns de râsul lumii şi suntem arătaţi cu degetul că exemplu negativ şi că eşec.
S-a demonstrat că prosperitatea şi succesul într-o ţară nu ţin de bani. Pentru că România a avut acces la infinite resurse financiare, inclusiv la vaccin, dar şi la altele. Cred că putem fi de acord că gestionarea ultimului an şi jumătate de pandemie COVID-19 nu era o problema de bani sau de lipsa de bani ori de resurse. Ci efectiv de organizare şi de nivelul societăţii. Oricare partid ar fi ajuns acolo, poate unii ar fi gestionat mai bine sau mai puţin bine situaţia, dar tot s-ar fi lovit de problemele din societate. Cu siguranţă se putea face mult mai mult”, a încheiat medicul.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor
Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor De la 1 ianuarie 2025, românii nu vor mai beneficia de anumite ajutoare sociale. Beneficiile financiare vor fi eliminate definitiv sau se vor micșora anul viitor. Citește și: Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare