Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

UNDĂ VERDE pentru scumpirea căldurii, COD ROȘU pentru românii de rând. Cu cât cresc prețurile, după ce ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

UNDĂ VERDE pentru scumpirea căldurii, COD ROȘU pentru românii de rând. Cu cât cresc prețurile, după ce ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri

USR - Alegeri Parlamentare 2024

ANRE dă undă verde scumpirii căldurii și a apei calde în toată țara. Prețurile de producție avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie cresc cu până la 96%, adică aproape dublu. În București, majorarea e de 86%. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Din costul total, fiecare primărie va decide cât va suporta bugetul local și cât va fi transferat populației.

În ce orașe sunt cele mai mari creșteri de prețuri

După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri vor fi la Oradea, Arad şi Bârlad.

Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei.

Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

În schimb, cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%).

Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei. În momentul de față, două treimi din actualul tarif al gigacaloriei este suportat de Primărie și numai o treime de către bucureșteni. Rămâne de văzut dacă Primăria București va păstra în continuare această subvenționare. În prezent, subvenția pe care o plătește se ridică la aproape un miliard de lei.

De ce se scumpește gigacaloria și de ce diferă tarifele de furnizare

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE într-un comunicat preluat de Agerpres.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, explică reprezentanţii reglementatorului.

Expert în energie: Rămân două necunoscute

Dumitru Chisăliță, expert în energie, a explicat la Digi24 că rămân două necunoscute, după ce ANRE și-a dat acordul pentru scumpirea gigacaloriei.

„Facem calcule, dar lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Ce putem observa este că astăzi s-au aprobat cele două tipuri de tarife – tariful pentru producerea de energie electrică și termică la nivelul centralelor de cogenerare în toată România și acele subvenții care se vor acorda acelor centrale ca urmare a suprataxării consumatorilor de energie electrică. Ceea ce putem vedea este că avem o creștere cu circa 90 la sută în ceea ce privește aceste tarife pentru energia termică.

Bucureștiul, cu circa 86 la sută, este puțin sub media națională, care, din calculele noastre, ne-ar duce la o gigacalorie peste ceea ce estima dl. primar general, de 600 (de lei), din caculele noastre ar fi 620-625 de lei gigacaloria. Rămân de văzut cele două necunoscute pe care le avem în momentul de față, respectiv care va fi costul de transport al acestei gigacalorii prin sistemul Termoenergetica, care nu este clar în momentul de față, și care va fi subvenția care o va acorda Primăria Generală a Municipiului București”, a explicat Dumitru Chisăliță.

„Deci, sunt două necunoscute – ceea ce ține de transport și ceea ce ține de subvenție. Dacă am merge pe ceea ce a însemnat cota parte care a fost pusă de Primărie anul trecut și plecăm de la ipoteza că nu se vor scumpi tarifele de transport – ceea ce este puțin probabil, pentru că și acolo există diverse motoare electrice, energia electrică s-a scumpit, există și acolo diverse modificări din punct de vedere organizatoric, adică eu mă aștept ca și acele costuri să crească. Dar să spunem că nu cresc, plecăm de la ipoteza asta, și vor rămâne subvențiile similare cu ce a fost anul trecut, totuși, se întrevede o creștere între 60 și 80 la sută a ceea ce plăteau efectiv oamenii pe gigacalorie”, a estimat Dumitru Chisăliță.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor

Bera Larisa

Publicat

în

Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor Administația Fondului pentru Mediu a anunțat că în data de 22 noiembrie 2024 începe programul Rabla pentru tractoare. În primă fază, se vor înscrie firmele de la care fermierii pot achiziționa utilaje noi. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea