Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: De astăzi, căldura intră în pământ și frigul își arată colții. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: De astăzi, căldura intră în pământ și frigul își arată colții. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit de către credincioșii ortodocși pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților prigonitori de creștini Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflam că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost numit guvernator al Tesalonicului.

Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste confruntări, majoritatea creștinilor erau victime sigure.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: MESAJE de SFANTUL Dumitru: Felicitări de Sfântul Dumitru și  urări de Sfântul Dumitru pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să îl doboare pe Lie, gladiatorul favorit al împaratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Sfântul Dimitrie îl va însemna cu semnul Sfintei Cruci pe frunte și îi va spune: ‘Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi’.

De ce i se spune ‘Izvorâtorul de Mir’

Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuseste să-l strapungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împaratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie sa fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tămăduitor de boli.

Citește și: nume sărbătorite de Sfântul Dumitru

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (în Serbia). Moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1492, A fost redată cultului creștin în anul 1912.

Tradiţii de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. ‘Focul lui Sânmedru’

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii sunt focurile vii, denumit ‘Focul lui Sânmedru’, Creștinii aprind focuri în curţile caselor sau pe dealuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători.

Citește și: Obiceiuri de Sfântul Dumitru și tradiții de Sfântul Dumitru

În tradiția/credința populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vara şi iarna. Dacă Sfântul Gheorghe închide iarna, de Sfântul Dumitru codrul își pierde frunzele și se uscă plantele. Se crede că în ziua Sfântului Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să pună stăpânire pe pământ

Patronul ciobanilor. Cum va fi iarna care vine

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. În această zi, spune tradiţia că ciobanii află cum va fi iarna. Păstorii îşi aşează cojocul în mijlocul oilor. Dacă se va culca pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi geroasă.

O altă tradiție de a afla cum va fi iarna este cum merg oile în dimineața sărbătorii. Dacă dimineața se va trezi prima dată o oaie albă, care va pleca spre direcția sud, iarna va fi aspră. Însă dacă se va trezi o oaie neagră și va merge spre nord, iarna va fi mai ușoară.

De ce apare Sfântul Dimitrie în unele icoane ca Sfântul Gheorghe

O icoană din Sinai, din perioada cruciadelor, pictată în a doua jumătate a secolului al XII-lea, îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie alături de Sfântul Gheorghe. Cei doi sunt reprezentați pe cal. Sfântul Dimitrie apare pe un cal negru, iar Sfântul Gheorghe pe un cal alb.

Sfântul Gheorghe este reprezentat împungând cu sulița un balaur. Sfântul Dimitrie este înfățișat cum îl învinge pe gladiatorul Lie. Având în vedere că Sfantul Dimitrie l-a învins pe gladiator prin rugaciune, nu direct în luptă, aceasta reprezentare face legătură spre războiul nevăzut.

Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, este interzis să speli, să coși sau să faci orice are legătură cu treburile casnice, inclusiv prepararea mâncării la cuptor.

Alte tradiții de Sfântul Dumitru

Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru ca să le meargă bine anul viitor.

Se spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau pericole. Este o zi a soroacelor pentru slujbe, împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană celor trecuți în neființă.

De asemenea, femeile trebuie să le împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a se păstra sănătoşi tot anul. Se spune că focul alungă fiarele şi încălzește morţii. Țăranii aruncă un cărbune în grădină, după ce focul se stinge, pentru ca aceasta să primească puterea de a rodi.

Sfântul este considerat patronul tuturor păstorilor. Se spune că ziua de 26 octombrie este prima zi cu ger și se poate afla cum va fi iarna. Ciobanii își pun cojocul în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el.

Dacă se va așeza o oaie neagră, iarna va fi una blândă. Dacă, în schimb, se va așeza o oaie albă, atunci iarna va fi aspră și geroasă.

Sursa: dcnews.ro fanatik.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea