Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE LIVE VIDEO| INCENDIU la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: Flăcările au izbucnit la secția ATI. ȘAPTE persoane au decedat

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE LIVE VIDEO| INCENDIU la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: Flăcările au izbucnit la secția ATI

Un incendiu a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților, ei urmând să fie transferați la alte unități sanitare.

UPDATE 15:40 : Șeful DSU a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice. Acesta a explicat și confuzia din raportările autorităților. „Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime”, a declarat Arafat.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus șeful DSU.

UPDATE 14.50 : Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că șapte pacienți au murit vineri în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, nu nouă, așa cum au comunicat „greșit” cei de la fața locului.

„Ei trebuie să lămurească, eu am vrut să vă aduc informația corectă”, a spus Bode.

Haos în raportările morților de la Constanța

UPDATE 14:10 : După ce anterior șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a anunțat că sunt nouă persoane decedate, procurorul care se ocupă de caz a anunțat că ar fi de fapt șapte pacienți care și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. De asemenea, și ministrul Internelor, Lucian Bode, a anunțat că sunt șapte persoane care au murit.

„A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Au venit colegii de la Institutul de Criminalistică, urmează să identificăm tot ce se poate identifica. Din informațiile pe care le am, avem 7 decedați, urmează să se facă identificarea, să sperăm că nu crește numărul decedaților. Cel mai probabil se va dispune o expertiză să vedem cauzele, dacă pot fi imputate unei persoane sau nu. (…) Nu toți decedații au fost găsiți pe paturi, nu erau toți arși, unii au murit intoxicați cu fum. Din câte știu, o persoană de pe-aici a dat informația că sunt trei decedați la Spitalul Județean, dar de fapt este doar unul”, a declarat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în incendiu au ars calculatoarele și nu a existat o evidență clară a tuturor persoanelor internate. Doi pacienți fuseseră deja transferați, iar cei care nu i-au găsit au transmis informația că ar fi decedat.

UPDATE 11.19. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat la Digi24 că sunt persoane decedate, dar nu a spus care este numărul acestora.

„După ce ISU va finaliza intervenția va comunica cum a decurs.

Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia.

Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI. Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților. Cel mai important lucru acum e de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și preluați.

Nu am informații dacă sunt persoane din corpul medical care au fost afectate sau rănite în urma intervenției”, a spus ministrul.

Despre raportul din 2020, ministrul a spus că s-au dispus soluții pentru rezolvarea unor probleme medicale. ISU poate comunica măsurile pe partea de prevenire a incendiilor, a spus el.

„Nu am primit nicio solicitare la videoconferințele cu managerii de spitale legat de spitalul din Constanța. Să avem încredere în autorități și în ISU ca să stabilim cauza incendiului. Fără a ști cauza, antamăm o anumită soluție sau alta.

Când știm cauza, știm cine a greșit și unde, dacă sunt cauze obiective sau subiective. Să vedem exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de ATI, e vorba de o secție cu supraveghere permanentă. Dacă cauza e legată de infrastructură, suprasolicitare de instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație”, a afirmat ministrul.

Vineri, un incendiu a izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. Planul roșu de intervenție a fost activat. Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților, ei urmând să fie transferați la alte unități sanitare.

UPDATE 10.24. Intervenția este complexă, în imagini fiind surprinși pacienți scoși unii dintre ei pe geam.

În fața unității sanitare au fost aduse paturi de teraie intensivă și mașini de terapie intensivă, care sunt construite special pentru astfel de situații.

Pompierii intervin cât mai repede, deoarece în secție sunt instalații de oxigen. Ei au reușit să intre în saloane și caută dacă au mai rămas persoane în interior.

UPDATE 10.18. Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul este în subordinea primăriei.

El a adăugat că nu sunt victime sau răniți.

La nivelul spitalului a fost activat planul alb, care înseamnă evacuarea UPU și a secției ATI, respectiv a personalului medical și a pacienților, a spus Lupu.

Pacienții care au nevoie de îngrijire vor fi duși la Spitalul Județean Constanța.

Mihai Lupu nu a putut spune care este cauza izbucnirii incendiului.

Spitalul este foarte vechi, de 60 – 70 de ani, a subliniat Lupu, care a adăugat că auditurile energetice trebuie făcute cât mai frecvent.

În zonă este foarte mult fum. Flăcările au izbucnit la primul nivel al clădirii. Nu se știe momentan dacă a fost în secție sau într-un cabinet medical.

Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților care erau în secție. Intervenția este dificilă pentru că în ATI sunt pacienți care nu se pot deplasa singuri.

La fața locului au fost trimise ambulanțe pentru a prelua pacienții. Fiecare pacient va fi evaluat în funcție de starea de sănătate și de eventuale consecințe ale acestui incendiu. Se încearcă găsirea unui loc pentru fiecare dintre acești bolnavi în alte spitale.

Pompierii de la ISU Constanța sunt la fața locului cu autoscară pentru a stinge incendiul și pentru a salva persoanele care se află în unitatea sanitară.

Incendiul a fost semnalat la 112.. Imediat a fost activat planul roșu de intervenție.

Dacă situația o va impune, vor fi chemați de acasă și alți pompieri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Viitor consilier local de la Teiuș, surprins pe un câmp cultivat cu vinete: ”Nu lua bă! Nu lua, nu lua! Are camere pe baterii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viitor consilier local de la Teiuș, surprins pe un câmp cultivat cu vinete: ”Nu lua bă! Nu lua, nu lua! Are camere pe baterii” Consilierul local nou ales, Florea Dumitru, de la Teiuș, a fost surprins împreună cu încă două persoane, pe un câmp cultivat cu vinete, de camerele de supraveghere montate de proprietarii terenului. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea