Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

VIDEO| Moment evocator „Horea – mândru împărat”, premierea familiilor ce au împlinit 50 de ani de căsătorie, spectacol folcloric și multă distracție la „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Moment evocator „Horea – mândru împărat”, premierea familiilor ce au împlinit 50 de ani de căsătorie, spectacol folcloric și multă distracție la „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni”

Ieri a debutat, în comuna Horea, cea de-a XXVI-a ediție a „Zilelor Lemnarilor din Munții Apuseni”, eveniment susținut de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Horea, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Ministerul Culturii, Asociația „Transcarpatica”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Fundația Lemnarului Horea – Mătișești și Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu”.

Printre acțiunile cuprinse în programul evenimentului s-a regăsit chiar la început și un moment evocator „Horea – mândru împărat”, desfășurat la locul unde s-a născut conducătorul Răscoalei de la 1784-1785 din Transilvania. Cu această ocazie au fost depuse coroane de flori la bustul eroului de către mai multe delegații participante, primarul Marin Nicola a citit Legea 138/21.07.2020 prin care conducătorii acestei revolte populare din Transilvania au fost declarați martiri și eroi au națiunii române, fiind dezvelită și sfințită o placă comemorativă ce atestă acest lucru, amplasată pe casa unde „aici a locuit Horea”.

Totodată, au evocat personalitatea lui Horea și semnificația răscoalei pe care a condus-o, sau au rostit câteva cuvinte mai multe oficialități, printre care deputații Corneliu Olar și Constantin Șovăială în calitate de invitat, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea, istoricul Ionela Mircea și prof dr. Gheorghe Anghel, profesoarele Ana Maria Motora și Mirela Mocan.

Evenimentul de la Fericet a fost coordonat de către Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei din Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, iar la final cei prezenți s-au prins într-o „Horă a Unirii”, la care au participat și membrii Ansamblului folcloric „Cununa de sânziene” din Dipșa, județul Bistrița-Năsăud.

La fel ca și la ultimele două ediții, târgul a avut loc în poiana de sub vârful Petreasa, la o altitudine de aproape 1600 metri, într-o zonă deosebit de frumoasă, cu o panoramă largă spre Munții Apuseni, văile și localitățile din apropiere. Acest locație nu a fost aleasă întâmplător, deoarece se află la mai puțin de 1 km de locul unde s-a prăbușit în ianuarie, 2014, avionul în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic. În acea tragedie au fost mai fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu și 4 doctori, echipa medicală din avion mergând atunci de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze un organ de la un donator.

După prăbușire, epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi alți locuitori din zonă. Accesul spre locul de desfășurare al evenimentului s-a făcut pe „Drumul lui Iovan”, modernizat în urmă cu aproape 3 ani pe aproximativ 8 km, dar foarte abrupt în câteva locuri.

Sâmbătă după-amiază, „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni” au continuat la Petreasa cu premierea locuitorilor din Horea care sărbătoresc în acest an 50 de ani de căsătorie, aceștia participând la o slujbă religioasă, o masă oferită de către administrația publică locală și un spectacol folcloric susținut de către taraful „Moțul” din localitate și câțiva soliști din zonă, seara încheindu-se pentru participanți cu o petrecere în aer liber.

YouTube video

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tradiţii şi obiceiuri de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii. Cum a ajuns această zi liberă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii • Semnificația zilei de 1 Mai și scurte repere istorice. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea