Rămâi conectat

Ştirea zilei

Județul Alba, puternic centru regional de diagnostic pentru pesta porcină africană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba, puternic centru regional de diagnostic pentru pesta porcină africană

Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Alba continuă activitatea intensă pe linia analizelor de biologice moleculară, fiind un puternic centru regional de diagnostic și supraveghere pentru pesta porcină africană.  

De la începutul acestui an, specialiștii LSVSA Alba au testat, prin tehnici de biologie moleculară și analiză genetică, un număr de 3.551 de probe, pentru supravegherea și diagnosticul pestei porcine africane, de la porcii domestici și mistreți. Acestea provin de pe raza județelor Alba, Hunedoara, Sibiu și Caraș-Severin.

Este de precizat că de la începutul evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României, în cadrul în cadrul Laboratorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, se analizează probe pentru depistarea genomului virusului PPA și din alte județe, activitatea instituției în această privință fiind recunoscută și apreciată la nivel regional.

Pesta porcină africană, numită si boala lui Montgomery, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă si stare de întreţinere. Boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient, până în prezent.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea