Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Persoanele care muncesc în condiții deosebite ar putea ieși mai repede la pensie. Proiect de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoritățile intenționează să modifice legislația privind sistemul de pensii publice prin reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite de muncă, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână.

Miercuri, 14 aprilie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B140/2021, Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Prezenta propunere prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de cele 4 luni care sunt prevăzute în prezent.

Proiectul propune modificarea art. 18 lit a.), astfel:

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

– 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;

Conform legislaţiei, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt considerate “locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Ca şi exemplu, cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 1 an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni, iar cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 30 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Anvelopele de iarnă: Când se montează și ce amendă riscă șoferii care circulă cu cauciucuri necorespunzătoare. Prevederile Codului Rutier

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anvelopele de iarnă: Când se montează și ce amendă riscă șoferii care circulă cu cauciucuri necorespunzătoare. Prevederile Codului Rutier Când se montează anvelopele de iarnă? Este întrebarea pe care mulți șoferi și-au adresat-o, de-a lungul timpului, mai ales în perioada când se apropia sezonul rece. Autoturismele trebuie să aibă cauciucuri potrivite sezonului, pentru a oferi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea