Rămâi conectat

Actualitate

Inteligența artificială, INTERZISĂ de către Comisia Europeană, pentru supravegherea persoanelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Inteligența artificială a devenit prezentă în multe domenii ale vieții noastre, devenind tot mai dezvoltată, însă Comisia Europeană nu este de acord cu folosirea acesteia în vederea supravegherii oamenilor.

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor, urmând să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligenţa artificială. Aceste norme vor fi anunţate săptămâna aceasta, potrivit Reuters.

Reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale

Printre regulile ce urmează să fie propuse se numără garanţii şi autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenţei artificiale în aplicaţii considerate cu un grad mare de risc, care ar putea afecta sănătatea, siguranţa, drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, se precizează într-un document al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Noile norme ar pune Uniunea în fruntea procesului de reglementare a unei tehnologii care a generat îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte sociale negative şi la utilizarea sa ca instrument pentru controlul social de către guvernele autoritare. În schimb, susţinătorii inteligenţei artificiale o consideră drept un motor al creşterii economice.

Prin acest proiect, Uniunea Europeană vrea să interzică sistemele de tip „social scoring”, pe fondul criticilor că unele companii abuzează de această tehnologie atunci când fac angajări, acordă credite sau iau alte decizii importante care pot favoriza grupurile privilegiate. Este sistemul creat în China, în cadrul căruia persoanele sunt clasificate într-un anumit „scoring social”, în funcție de activitățile lor. Anumite drepturi și libertăti sunt acordate cetățenilor considerați model prin scorul mare. Pare că Uniunea Europeana nu vrea să calce pe aceste urme ale Chinei.

Certificate valabile cinci ani

Potrivit Reuters, în documentul Comisiei se precizează că utilizarea inteligenţei artificiale în sistemele de identificare biometrică, în recrutarea de personal, accesul la instituţiile de educaţie, evaluarea credibilităţii şi cererile de azil sau viză sunt considerate ca având un grad mare de risc. Astfel de sisteme ar trebui supervizate de oameni și ar trebui înființate organisme naţionale pentru evaluarea şi emiterea de certificate valabile pentru o perioadă de până la cinci ani.

Pe de altă parte, ar putea fi impuse amenzi pentru conceperea şi vânzarea de aplicaţii interzise pentru inteligenţa artificială, furnizarea de informaţii false către autorităţi sau refuzul de a coopera cu autorităţile.

Sistemele de inteligenţă artificială utilizate la operarea armelor şi în alte scopuri militare sunt excluse de la aceste reguli.

Comisarul european Margrethe Vestager urmează să prezinte aceste reguli în data de 21 aprilie, fiind posibil să mai fie făcute unele amendamente. Propunerea Comisiei va trebui negociată cu statele membre şi Parlamentul European înainte de a deveni lege.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea