Rămâi conectat

Actualitate

Conducătorii auto vor avea posibilitatea de a afla tot istoricul sancțiunilor rutiere, nu numai numărul punctelor de penalizare. Proiect al MAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri, 14 aprilie, un proiect de hotărâre a fost pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, prin care autoritățile vor să aducă o serie de modificări regulamentului de aplicare a Codului rutier. Printre noile schimbări propune, acum vor da posibilitatea șoferilor să afle nu doar numărul punctelor de penalizare aplicate de polițiști, ca acum, ci și întregul istoric al sancțiunilor rutiere.

“Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”, apare, mai exact, în proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică la MAI.

Asta înseamnă că, spre deosebire de ceea ce stabilește acum legislația rutieră, șoferii vor putea afla care au fost toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, indiferent că vorbim despre amenzi sau despre puncte de penalizare.

Inițiatorii acestui proiect consideră că această măsură este oportună, deoarece Poliția rutieră ține deja evidența tuturor sancțiunilor aplicate șoferilor de autovehicule, tractoare sau tramvaie.

În prezent, după cum apare în regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006, „[t]itularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul serviciului poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.

Așadar, acum, șoferii au posibilitatea de a cere doar situația punctelor de penalizare deținute, nu și a amenzilor sau a avertismentelor ce le-au fost aplicate de polițiștii rutieri.

Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, șoferilor li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.

În plus față de prevederea care va permite șoferilor să-și vadă tot istoricul sancțiunilor primite, proiectul mai stabilește că pietonii neatenți la traversarea străzii vor fi amendați. Totodată, prin acest proiect se vor operaționaliza regulile privind circulația trotinetelor electrice, după mai mult de un an de la apariția lor.

Atenție! Proiectul de HG nu se aplică acum. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea