Carnea procesată, un adevărat PERICOL pentru sănătate. Ce spun nutriționiștii
Carnea procesată, alături de ţigări şi alcool, este inclusă în categoria cancerigenă pentru oameni. Aproape toţi românii consumă carne săptămânal, însă nu foarte mulţi ştiu cât de periculoasă este.
Cu fiecare 150 de grame de carne procesată pe săptămână creşte riscul cardiovascular cu 46% şi riscul de deces cu 51%, arată un studiu realizat la nivel global de cercetătorii de la Hamilton Health Science.
Lilia Andrei este vegetariană de aproape 14 ani. A fost nevoită să renunţe la carne în urma unei probleme de sănătătate, dar spune că nu regretă această decizie.
„Doar încetând să mănânc carne, trecând pe partea aia cu tot ce înseamnă proteină vegetală (…) de la fiinţa aia care nu putea să se ţină pe picioare, care obosea să se ducă să-şi ia o pâine, adormea trei staţii în metrou până la muncă şi moţăia 90% din timp, mai aveam puţin şi mutam mobila prin casă”, a spus Lilia Andrei.
Nutriţionistul Şerban Damian spune că persoanele sedentare, fumătoare, cu afecţiuni renale sau diabet sunt mai predispuse la boli cardiovasulare de la consumul de carne procesată.
El recomandă reducerea pe cât se poate a consumului acestui tip de carne.
„Nu neapărat carnea în cazul cărnii procesate este problema, ci ceea ce se adaugă ca să o facă să reziste mai mult timp. Asta este legată de potenţialul de a genera în timp probleme cum sunt diverse cancere”, a spus Şerban Damian, nutriţionist, pentru Mediafax.
Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cifrele cresc în fiecare an.
În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană.
Kg de carne consumată anual pe cap de locuitor în România:
2018 – 77 de kg
2017 – 72 de kg
2016 – 67 de kg
sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului În afară de zilele cu dezlegare, care sunt însemnate cu harți, zilele de miercuri și vineri sunt zile de post în tot timpul anului, potrivit calendarului creștin ortodox. În fiecare an sunt cinci intervale de post mai lungi, iar anul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 septembrie: Ziua Pompierilor din România. Bătălia de pe Dealul Spirii și cum a devenit această zi dedicată pompierilor