Rămâi conectat

Actualitate

O treime dintre românce au fost hărțuite sexual, inclusiv în universități. STUDIUL sumbru al situației din țara noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Minorele sunt victime sigure ale hărțuirii, arată datele studiului și se trage un semnal de alarmă asupra efectelor pe termen lung.

Peste o treime dintre româncele cu vârsta între 20 și 29 de ani spun că au fost hărțuite sexual, fie pe stradă, fie în mediul universitar. Nu este însă numai o problemă națională. La nivel european, peste 100 de milioane de femei reclamă, anual, comportamente inadecvate.

Antonia, în vârstă de 21 de ani, spune că s-a simțit hărțuită sexual încă de la o vârstă fragedă.

Antonia: „În clasa a V-a de abia o convinsesem pe mama că sunt suficient de mare încât să pot merge singură la școală și era un domn pe stradă care a fluierat”.

Fata spune că astfel de comportamente i-au indus teama de a ieși din casă.

Antonia: „Cred că aveam 14 sau 15 ani și am ieșit cu o prietenă în oraș și erau 3 bărbați, cred că aveau 10 ani cel puțin în plus față de noi. Și au început să flirteze cu noi”.

Specialiștii susțin că hărțuirea poate duce la probleme pe termen lung.

Adina Radu, psiholog: „Starea de a trăi mereu într-o continuă alertă și apar simptome de depresie, de anxietate și se poate ajunge până la tulburări destul de grave”.

Apelativele nepotrivite venite din partea unor străini le pot face pe tinere să simtă că le-a fost încălcată intimitatea, spun psihologii.

Adina Radu, psiholog: „Pot fi afectate de aceste așa-zise complimente care li se adresează pe stradă sau pur și simplu simt că granițele lor sunt încălcate. Treci o limită”.

Realizatorii studiului făcut în perioada septembrie-noiembrie 2020 spun că rezolvarea problemei stă în adaptarea regulamentelor universitare.

Adela Alexandru, membru al Centrului Filia: „Să existe sancțiuni care să fie proporționale cu gravitatea faptelor care se întâmplă în universități”.

La acest studiu au participat 368 de tinere studente.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea