Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Concedii medicale în caz de carantină şi izolare din cauza COVID-19: Cum se eliberează. Clarificări de la CNAS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concediu medical în caz de carantină şi izolare din cauza COVID-19: Cum se eliberează. Calcul și plata concediului medical. Clarificări de la CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a făcut unele clarificări privind concediile medicale pentru carantină şi izolare. Astfel, acestea pot fi eliberate doar dacă persoanele asigurate transmit medicilor de familie deciziile de carantină sau izolare primite din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), deoarece medicii nu primesc automat aceste decizii.

Citește și: Vechimea în muncă 2021: Ce tipuri de concedii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie

CNAS explică, printr-un comunicat, modalitatea de eliberare a concediilor medicale de carantină şi izolare.

Cum se eliberează concediul medical de carantină

Persoana asigurată poate obţine concediul medical de carantină doar pe baza unei decizii de carantină emise de DSP-urile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Această decizie trebuie transmisă medicului de familie de către persoana asigurată, iar certificatul de concediu medical de carantină se emite doar pe durata stabilită în decizia de confirmare a carantinei.

Decizia de carantină se emite persoanelor asigurate în următoarele situaţii:

– au intrat in contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2;
– au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat;
– prezentau semne şi simptome sugestive specifice conform definiţiei de caz, dar, în urma investigaţiile paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă.

Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează, înscriindu-se codul de indemnizaţie 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul în care a fost instituită măsura carantinei.

Notă. Codul de indemnizaţie 07 – Carantină – oferă persoanei asigurate o indemnizaţie de 100% din baza de calcul. Baza de calcul este determinată ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Cum se eliberează concediu medical pentru izolare

CNAS explică faptul că deciziile de izolare sunt transmise direct persoanelor asigurate prin aplicaţia informatică Corona Forms de către DSP-uri, dar nu şi medicilor curanţi sau medicilor de familie.

Medicii primesc această decizie de izolare numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea.

(1) În situaţiile în care persoana infectată cu virusul SARS-CoV-2 s-a aflat în izolare la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat această persoană, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării. Indemnizaţia pentru concediul medical de izolare reprezintă 100% din baza de calcul.

Pentru pacienţii care prezintă schele post-COVID-19, medicii de familie vor elibera concediu medical cu cod de indemnizaţie 01 – boală obişnuită. Indemnizaţia acordată persoanelor asigurate pentru codul 01 este de 75% din baza de calcul.

(2) În situaţia în care persoana infectată cu SARS-CoV-2 pentru care s-a instituit măsura izolării într-o unitate sanitară sau intr-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării.

Citește și: Cumpărarea de vechime în muncă 2021: Două mecanisme pentru completarea stagiului de cotizare

Dacă medicul din spital nu a eliberat concediul medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată se află izolată la domiciliu sau la locaţia declarată, certificatul de concediu medical va fi emis de către medicul de familie care monitorizează persoana respectivă. În certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.

Notă: Codul de indemnizaţie 51 – boală infectocontagioasă pentru care s-a instituit măsura izolării – oferă un cuantum al indemnizaţiei de 100% din baza de calcul.

Dacă, la externarea din spital, este necesară izolarea în continuare a pacientului la domiciliu, pe perioada de stării de contagiozitate, în certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.

CITEȘTE ȘI: Bilete de tratament 2021 pentru pensionari: Aproape 60.000 de tichete vor fi distribuite la casele de Pensii din județe

Dacă, la externarea din spital, medicul curant consideră pacientul vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, fiind în afara perioadei de contagiozitate, dar acesta prezintă sechele post-COVID-19, în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.

Acest certificat de concediu medical pentru pacienţii cu sechele post-COVID-19 poate fi prelungit de către medicul de familie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea