Rămâi conectat

Ştirea zilei

Țeapă de aproape 500.000 de lei pentru 11 ciobani din Alba: Cum a cumpărat un vâlcean 2.500 de miei și nu i-a mai plătit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Unsprezece ciobani din județul Alba au rămas fără jumătate de milion de lei după ce un vâlcean a cumpărat peste 2.500 de miei de la aceștia, fără a mai plăti contravaloarea acestora. Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor. C. M. a fost obligat să plătească şi contravaloarea mieilor, care se ridică la aproape jumătate de milion de lei.

Activităţile de cumpărare a mieilor s-au desfăşurat în luna mai a anului 2016. Bărbatul a achiziţionat mieii prin intermediul firmei Pema Ovin SRL deţinută de inculpat. Acesta a împuternicit o altă persoană să cumpere cantităţi mari de miei de la diferite persoane din zona municipiului Aiud deşi societatea se afla în imposibilitate de plată, raportat la datoriile pe care le avea către diferite persoane fizice şi juridice.

De altfel, în decurs de o lună de la data achiziţiilor din Alba, fima a intrat în procedura de lichidare, iar la data de 8 decembrie 2016 s-a dispus falimentul. Valoarea celor circa 2.500 de miei cumpăraţi de la 11 crescători de oi se ridică la 456.643 lei. De la un cumpărător a fost achiziţionat un număr de 400 de miei în greutate de aproape 9.000 de kilograme. Paguba suferită de vânzător ete de 64.867 lei.

CITEȘTE ȘI: Bărbatul de 74 de ani, disparut din Fărău, a fost găsit DECEDAT: Nu sunt suspiciuni de moarte violentă

Fiind audiat, C. M. a precizat că a vândut miei cumpăraţi, iar cu banii obţinuţi a achitat alte datorii, dar doreşte ca pe viitor să achite prejudiciul din prezenta cauză. Din declaraţiile persoanelor vătămate, coroborate cu facturile emise de Pema Ovin SRL, precum şi cu declaraţia unui martor a rezultat fără dubii atât achiziţia mieilor de către societatea administrată la momentul respectiv de către inculpat, suma reprezentând contravaloarea acestora, angajamentul de plată în termen de 10 zile, cât şi faptul că ovinele au fost transportate la respectiva societate.

Din analiza înscrisurilor ridicate de la biroul lichidatorului judiciar, precum şi a tabelului definitiv al creanţelor întocmit împotriva averii debitorului Pema Ovin SRL, emis la data de 2 ianuarie 2016, rezultă că la momentul achiziţiei mieilor de la persoanele vătămate, societatea avea datorii în cuantum de 834.241,14 lei. La aceste datorii certe cuprinse în titluri executorii, se adaugă obligaţii de plată necuprinse în tabelul creanţelor.

”Din proba cu înscrisuri administrată în faza de urmărire penală rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că societatea deţinută de inculpatul C. M. nu avea posibilitatea să achite contravaloarea mieilor cumpăraţi de la părţile civile din cauza ce face obiectul judecăţii în termen de 10 zile, astfel cum s-a angajat. De altfel, audiat fiind în faza de urmărire penală, inculpatul a precizat că a vândut miei cumpăraţi, iar cu banii obţinuţi a achitat alte datorii – cert fiind că la momentul în care a mandatat-o pe numita L. să achiziţioneze miei de la părţile civile, inculpatul avea reprezentarea faptului că nu va putea plăti. Toate aceste probe sunt confirmate de inculpat care, la termenul de judecată din data de 8 decembrie 2020 a recunoscut faptele astfel cum au fost reţinute în actul de sesizare”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa apreciază că faptele acestuia prezintă un grad sporit de periculozitate, dar pentru că recunoscut şi a primis că va plăti bani, a decis să îl condamne doar la 2 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. A fost obligat să achite şi sumele de bani datorate celro 11 părţi civile.

Instanţa a respins cererea lichidatorului judiciar al firmei acestuia de a achita suma de 859.072 de lei, reprezentând totalul datoriilor acumulate. Magistratul a deciz să acest prejudiciu nu are legătură cu cauza de faţă. Hotărârea Judecătoriei Aiud din 8 decembrie 2020 a fost contestată doar de către lichidator.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea