Rămâi conectat

Actualitate

Vaccinarea anti-COVID, recomandată sau nu gravidelor și femeilor care alăptează? Cum afectează fertilitatea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrarea vaccinului anti-COVID gravidelor sau mamelor care alăptează nu este nici recomandată, dar nici descurajată de către specialiști. Potrivit datelor oficiale furnizate pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, decizia va fi lua în calcul beneficiile care depășesc riscurile.

Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice, adică includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu, nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, informează autoritățile, care completează că vaccinare nici nu este descurajată atunci când medicii concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.
Ce spun autoritățile despre administrarea vaccinului în sarcină?

Citește și: FOTO VIDEO| Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, se va VACCINA anti-Covid. Cum arată centrul de vaccinare amenajat la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa”

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).
Ce spun autoritățile despre administrarea vaccinului în cazul în care femeia alăptează?

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.
Afectează vaccinul fertilitatea?

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea