Bradul de Crăciun: Legende din toată lumea despre pomul cu cetina tot verde, devenit simbol al sărbătorilor de iarnă
Bradul de Crăciun: Legende din toată lumea despre pomul cu cetina tot verde, devenit simbol al sărbătorilor de iarnă
Bradul de Crăciun, cel cu cetina tot verde a devenit de-a lungul veacurilor unul dintre reperele cele mai importante ale sărbătorilor de iarnă. Din cele mai vechi timpuri, nu numai bradul ci și alți pomi au fost considerați simboluri ale vieții, ale dăinuirii. Se pregăteau și se împodobeau în perioada solstițiului de iarnă, când ziua începea să se mărească și oamenii se bucurau să vadă mai multă lumină.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Crăciun pe care le puteţi trimite prin SMS de Crăciun celor dragi
Obiceiul este foarte vechi, vine de pe vremurile faraonice ale egiptenilor. În ziua solstițiului de iarnă, aceștia își împodobeau casa cu frunze de palmier. Mai târziu, obiceiul a fost împrumutat și modificat de către romani, care au înlocuit frunzele de palmier cu crengi de brad, pentru că ei credeau în magia copacilor care erau în permanență verzi. Pentru ei, bradul reprezenta viața și era semnul că soarele și primăvara vor veni curând.
O legendă creștină spune că în noaptea Nașterii Mântuitorului, toate creaturile vii, animalele și plantele au venit la Betleem cu daruri. Micul brad nu avea, însă nici un cadou și era atât de obosit încât nu a putut ține piept copacilor mai mari care l-au tot împins în spate până ce a fost ascuns vederii. Unui înger din apropiere i s-a făcut milă de el și a rugat un mănunchi de stele să vină și să se așeze pe ramurile delicate ale brăduțului. Când pruncul Iisus l-a văzut atât de frumos luminat, a zâmbit și l-a binecuvântat. Din acel moment, în perioada Crăciunului, brazii au fost împodobiți cu lumini pentru a fi pe placul copiilor.
Conform unor izvoare germane, obiceiul bradului de Crăciun își are originea prin secolul 7 când Sfântul Bonifaciu a plecat spre Germania pentru a duce cuvântul lui Dumnezeu. Supărat de gestul unor păgâni care venerau un stejar, Sfântul Boniface – cel care a convertit germanii la creștinism, a tăiat copacul de la rădăcină. În locul lui a crescut un brăduț frumos și delicat. Uimit, sfântul l-a considerat un semn al credinței în puterea lui Dumnezeu și a identificat forma lui triunghiulară cu Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. De atunci, oamenii au început să venereze bradul și să-l considere Arborele lui Dumnezeu și un simbol al creștinismului.
Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte cu SMS-uri de Anul Nou
Martin Luther are și el legătura cu bradul de Crăciun, mai precis cu împodobirea acestuia. Legenda spune că acest călugar și reformator al bisericii se întorcea acasă într-o seară de iarnă și a văzut stelele strălucind printre ramurile brazilor. Impresionat de priveliște, a tăiat un brăduț din pădure și l-a decorat acasă cu lumânări, care reprezentau stelele pe care le văzuse. Obiceiul s-a răspândit în Germania și apoi în toată lumea.
Primul moment în care bradul a devenit centrul atenției de sărbători este marcat în secolul 15 în Livonia – Estonia și Letonia de astăzi. Se spune că prin anii 1440 spre 1500 membrii Grației Capetelor Negre duceau un pom în Piața Sfâtului din Reval (Tallinn de azi) și dansau în jurul lui. La sfârșitul anilor 1500 unul din cronicarii vremurilor scria despre tradiția împodobirii unui pom în piață, unde tinerii cântau și dansau în jurul lui după care îi dădeau foc.
Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
În Marea Britanie, pomul a fost adus de germani, dar la început localnicii nu au fost prea încântați să își decoreze casele cu brazi. Dar când Regina Victoria și Prințul Albert au apărut alături de copiii lor într-o revistă, stând în picioare în jurul unui brad de Crăciun, totul s-a schimbat. Era în 1846. Regina Victoria era foarte iubită de popor iar tradiția bradului a devenit imediat o modă în Marea Britanie.
Despre originea bradului de Crăciun circulă multe legende, care mai de care mai frumoase prin mesajul plin de speranță și bucurie pe care-l transmit. Iar bradul de Crăciun a devenit un simbol al iubirii, al plăcerii de a petrece sărbătorile în mijlocul oamenilor dragi, al încrederii și optimismului. Este împodobit cu nerăbdare, cu bucurie, cu zâmbete și voioșie nu doar de copii, ci și de adulți. Iar în jurul lui se deapănă povești și astfel ne amintește tuturor să fim copii!
Crăciun fericit! Să fim buni și încrezători, mărinimoși și veseli, optimiști și zâmbitori!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Vouchere pentru alimente ”Sprijin pentru România” 2025-2027: Cardurile sociale, valoare nominală de 125 de lei și vor fi acordate numai o dată la șase luni
Vouchere pentru alimente ”Sprijin pentru România” 2025-2027: Cardurile sociale, valoare nominală de 125 de lei și vor fi acordate numai o dată la șase luni În 2024, vouchere sociale pentru alimente și mese calde au avut o valoare de 250 de lei și au fost distribuite o dată la două luni către mai multe categorii […]