Medic specialist, despre vindecarea de COVID-19: „Orice pacient care se vindecă trebuie să treacă obligatoriu prin niște evaluări”
Specialiștii avertizează că în cazul unei boli infecțioase perfide, precum noul coronavirus, vindecarea nu înseamnă că acest capitol s-a încheiat, pacienții fiind nevoiți să treacă un set de teste suplimentare.
Medicul Radu Ţincu, specialist ATI la Spitalul Floreasca, aflat în prima linie în lupta cu coronavirusul, atrage atenţia că virusul poate produce nişte anomalii serioase la nivelul plămânilor, astfel că, după vindecare, fiecare bolnav trebuie să mai facă unele investigaţii medicale.
„Orice pacient care se vindecă, fie că este asimptomatic, fie că a făcut o formă medie sau severă de boală, trebuie să treacă obligatoriu prin niște evaluări. Se va face după vindecarea de infecție prin medicul de familie, iar dacă această evaluare generală evidențiază anumite modificări, cel mai probabil ea va fi completată cu investigații suplimentare sau chiar și cu consulturi, fie că discutăm de consulturi de boli infecțioase sau de pneumonologie”, a explicat dr. Radu Țincu, potrivit B1.
Studiile realizate de curând au arătat că după circa 3 luni de la îmbolnăvire, pacienții au acuzat oboseală și probleme cu respirația, chiar dacă nu au avut o formă severă de COVID-19.
„Afectarea pulmonară este cea mai largă, dar există și tulburări neuro-cognitive, sunt pacienți care nu mai tolerează efotul fizic, nici măcar de mică intensitate, pacienți care acuză o stare de oboseală sau lipsa de concentrare. Este un virus nou, pe care nu-l cunoaștem atât de bine. Trebuie făcute evaluări pentru a ne asigura că starea de sănătate a revenit la normal”, a continuat medicul.
Dr. Radu Țincu a mai explicat că singura posibilitate de a gestiona pacienții din Terapie Intensivă, unde numărul celor internați ar putea crește, ar fi ca sistemul sanitar „să transfere și transforme paturi suplimentare” de ATI din zona pacienților cu alte boli, către pacienții cu COVID-19, dar acest lucru va avea „un impact negativ pentru tot sistemul sanitar”, pentru că pacienții cu alte patologii vor accesa din ce în ce mai greu secțiile de acest gen.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă Meteorologii ANM au emis miercuri, 14 mai 2025, o informare meteo de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, mixte la munte și răcire accentuată, valabilă în intervalul 15 mai, ora 08.00 – 17 […]
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică Furnizorii de energie elecrică sunt obligați, conform noului ordin emis recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), să le transmită clienților săi, până pe data de 10 iunie 2025, mai […]