Comunicat de presă| Nu vom putea progresa, până nu oprim plimbarea hârtiilor între instituții! (P)
Cred că toată lumea știe de situații în care un cetățean să fi fost obligat să obțină documentul ”A” de la vreo instituție a statului (era să zic ”de stat”), ca să-l ducă apoi la alta, care să-i elibereze documentul ”B”. Așa o birocrație cred că nu s-a mai întâlnit nicăieri. Râdem când se fac bancuri precum cel ce spune că dacă vrei un sul de hârtie igienică trebuie să faci nu știu câte cereri, puse în dosar cu șină. Dar nu e râsul nostru. Râdem cu jale.
Noi, echipa USR PLUS, ne-am angajat, încă de la început, să oprim excesul de birocrație din țară. Vă asigur că putem și vom construi infrastructura necesară pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur și rapid. Nu vom finanța softuri pentru instituții publice, decât dacă sunt parte dintr-o rețea digitală ce va uni instituțiile statului, de la nivel central, județean și local. Banii pot să provină din fonduri europene pentru inovare și digitalizare (din cadrul actualului Program Operațional de Competitivitate și apoi din programul subsecvent, 2021 – 2027).
În acest moment, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile statului este specifică secolului XIX: cozi peste cozi, hârtii peste hârtii, ștampile și dosare fără rost. Doar în teorie România oferă metode pentru a completa formularele online. Există servicii precum Punctul de Contact Unic Electronic, Ghiseul.ro, Spațiul Privat Virtual și servicii electronice la diverse primării. Dar, oamenii nu au fost informați că se lucrează mult mai repede și mai bine cu acestea. Nu au încredere! Astfel, în practică, rata de adopție a acestor instrumente este foarte mică.
Chiar dacă unele instituții emit documente electronice, alte instituții nu le acceptă sau nu știu să le utilizeze. Ne blocăm și din cauza costurilor. Deși Regulamentul European 910/2014 spune că semnătura digitală calificată este echivalentă cu semnătura olografă, o semnătură digitală calificată costă cel puțin 40 euro, așa că foarte puțini cetățeni și destul de puțini funcționari dețin o astfel de semnătură. USR PLUS va promova o inițiativă care va permite tuturor deținătorilor de cărți de identitate electronice să le folosească pe acestea pentru semnarea electronică, lucru care ar fi un pas major pentru digitalizarea României.
În calitate de viitor parlamentar de Alba, mă voi ocupa de informarea publicului larg cu privire la beneficiile debirocratizării, prin digitalizarea administrației publice și prin creșterea transpareței informațiilor din mediul public. Oare câți dintre cetățeni știu că doar 10% din formularele pe care le pot completa cetățenii au date precompletate? În plus, destule formulare sunt greu de înțeles de către cetățeni, și aceștia se găsesc în situația de a merge la ghișeu numai pentru a putea întreba pe cineva cum să le completeze.
Vă asigur că echipa USR PLUS va milita pentru simplificarea și clarificarea formularelor pentru utilizatori. Formularele diverselor instituții trebuie să fie regândite, astfel încât să fie intuitive și ușor de înțeles de către cetățeni, chiar și de cei care încă se descurcă mai greu cu tehnologia. Nu vom permite ca diverse instituții să dețină diverse baze de date, care nu comunică între ele. Este intolerabil ca statul român să-și oblige cetățenii să facă ei pe curierii hârtiilor între instituții!
USR PLUS susține digitalizarea României prin toate măsurile de bun simț pentru cetățeni!
În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!
Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, portal online https://ziarulunirea.ro, Cod unic de identificare: 11200021
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!