Bilete de tratament balnear pentru militari, pregătite de MApN. Ce alte categorii mai sunt încadrate pentru a beneficia de ele
Mai exact, este propusă, potrivit notei de fundamentare ce însoțește proiectul, “stabilirea unui număr de bilete de tratament balnear și de recuperare care să reprezinte 5% din numărul pensionarilor militari aflați în plată la fiecare casă de pensii sectorială la data de 1 august a anului precedent”.
Două proiecte aflate în dezbatere publică la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) stabilesc reguli mai simple pentru acordarea anumitor facilități destinate militarilor, polițiștilor și funcționarilor din penitenciare, respectiv cele legate de transportul acestora și pentru acordarea biletelor de tratament balnear în sistemul pensiilor militare de stat.
Primul dintre cele două proiecte urmărește reglementarea în mod unitar a drepturilor de transport ale militarilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare și crearea cadrului legal pentru simplificarea acordării acestor drepturi.
Apoi, același document stabilește și eliminarea, din legislația în materie, a prevederilor care nu mai pot fi aplicate, din cauza faptului că sunt prea vechi.
În esență, principala modificare cuprinsă în acest prim proiect aflat în dezbatere la MApN vizează personalul mutat, în interes de serviciu, în altă localitate decât cea în care locuiește în mod obișnuit și constă, de fapt, în înlocuirea sistemului de decontare a transportului cu acordarea unei sume în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgă.
De asemenea, în cazul deplasării, tot în interes de serviciu, personalul amintit mai sus va putea deconta, drept cheltuieli legate de transport, și cheltuielile legate de transportul cu mijloacele de transport în comun la și de la aeroport, gară, autogară ori port, taxele de autostradă, cele de trecere a podurilor, taxele de parcare etc.
Cel de-al doilea proiect al MApN conține reguli pentru acordarea biletelor de tratament balnear în sistemul pensiilor militare. Concret, prin intermediul acestui document sunt propuse reglementări privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear și de recuperare, durata acestuia, condițiile și modul de acordare, dar și modul în care se va face decontarea lor.
Proiectul mai stabilește și actele necesare pentru solicitarea biletelor de tratament, inclusiv modelul cererii ce trebuie depusă pentru asta, dar și criteriile sau punctajele pe baza cărora se ierarhizează solicitările.
Astfel, potrivit proiectului, vor putea bilete de tratament balnear sau de recuperare pensionarii militari care vor face o cerere în acest sens (la casa de pensii sectorială), vor avea un bilet de trimitere de la medicul de familie sau cel specialist și care au fost selectați (în urma ierarhizării).
Așa cum apare în document, cererea va trebui însoțită de copii ale unor documente, respectiv cartea de identitate, talonul de pensie, biletul de trimitere de la medic și decizia medicală de încadrare în gradul de invaliditate sau decizia medicală pentru revizuire.
Atenție! Cele două proiecte ale MApN nu se aplică momentan. Acestea trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Românii ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză din 2025. Precizările ambasadorului României la Washington
Românii ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză din 2025. Precizările ambasadorului României la Washington Potrivit anunțului Departamentului de Stat, făcut pe data de 27 noiembrie 2024, România a îndeplinit criteriul esențial al ratei de refuz al vizelor, rată care a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană. Îndeplinirea criteriului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum o zi
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă