Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Mocăniţa Abrud – Câmpeni a plecat din nou la drum. Trenul moţilor ”șuieră” iar în Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mocăniţa Abrud – Câmpeni și-a reluat de astăzi cursele turistice, fiind așteptată de o mulțime de oameni veniți din toată țara pentru o plimbare cu pitorescul tren.

Traseul cuprinde localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni. Această porţiune de drum este doar o mică parte din fostul traseu al Mocăniţei – unul foarte spectaculos de-a lungul văii Arieşului – care se întindea pe o distanţă de aproximativ 94 de kilometri, între Turda şi Abrud, inaugurat în anul 1912 şi care a funcţionat 85 de ani, până în 1997.

YouTube video

Trenul de epocă va circula în fiecare duminică şi luni până în 13 septembrie, pe ruta Abrud – Câmpeni atunci când se vor aduna cel puţin 20 de persoane. Acesta porneşte din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 30 de lei (dus/întors), pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii (dus/întors). Capacitatea maximă este de 54 de locuri, iar călătoria durează 2,5 ore.

YouTube video

Circulând timp de 85 de ani, această Mocăniţă a avut roluri multiple, ajungând în scurt timp să fie un ”simbol” al văii, ”sufletul moţilor”, ceva ce reprezenta localnicii. În anul 1997 a urmat închiderea ei pe motive de nerentabilitate, urmând ca toată linia să fie lăsată în paragină şi a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi. Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

[nggallery id=7967]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro Administratorul judiciar al societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, firmă implicată într-un scandal imobiliar uriaș, solicită în justiție anularea unui antecontract de vânzare-cumpărare încheiat de fostul administrator, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea