Comunicat de presă, Emil Popescu: Alba Iulia trebuie să devină un oraș cu adevărat curat
De ani zile, actuala administrație se laudă că păstorește unul dintre cele mai curate orașe din țară. Probabil că, pe undeva prin birourile din Primăriei, există chiar și diplome care să ateste acest lucru. Avem drept dovadă fotografii folosite în materialele de propagandă sau în campaniile media ale instituției.
Realitatea nu se rezumă însă la ceea ce surprinde aparatul de fotografiat, dintr-un unghi bine ales, ori la diplomele atârnate în cine știe ce birou sau la declarațiile publice, preluate cu lejeritate de către mass-media. Și nici măcar la proiectele încropite în grabă, pentru a lăsa impresia că ceva „se face”, cum vedem nu de puține ori în comunicările instituției. Nu mai departe de zilele trecute, am aflat că Primăria Alba Iulia este deschizatoare de drumuri , adica „trendsetter’, dacă e să folosim cuvintele candidatului Paul Voicu, pentru simplul motiv că un anume proiect privind colectarea plasticului va fi implementat în oraș. E de-a dreptul amuzant să vezi cum o administrație, care de ani de zile ar fi trebuit să implementeze colectarea selectivă, vine acum și, împreună cu firma de casă, lansează un „proiect pilot” pentru colectarea plasticului.
Tema nu e una nouă iar colectarea selectivă și reciclarea au fost mereu subiecte exploatate de administrația locală, cu precădere în perioada anilor electorali.
Toți cetățenii cunosc deja sistemul cu „fracție umedă – fracție uscată”, inventat de această administrație pentru a putea pretinde că avem colectare selectivă. Un sistem care nu a fost explicat niciodată cetățenilor, pentru că nici nu era nimic de explicat, el nefiind un sistem de colectare, ci un sistem de manipulare, de ignorare a realității. Câteva autocolante lipite pe containere nu înseamnă nimic. Iar cetățenii, chiar dacă ar fi colectat deșeurile selectiv și le-ar fi împărțit pe cele două fracții, umedă și uscată, vedeau cum mașinile de gunoi încărcau toate tomberoanele, la grămadă, fără să țină cont de vreo fracție ori de ceea ce înseamnă colectare selectivă.
De altfel, administrația ar fi trebuit de mult timp, conform legii, să implementeze o colectare selectivă, pe patru fracții. Ar fi trebuit să oblige operatorul serviciului să pună în aplicare un astfel de sistem, cu tipuri diferite de tomberoane, cu cod de culori, pentru hârtie, plastic, metal și sticlă.
Mircea Hava, actual europarlamentar, promitea în 2015, un număr de 52 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor, investiție ce s-ar fi ridicat la jumătate de milion de euro.
Anul trecut, Paul Voicu promitea 134 de astfel de platforme, în care administrația urma să investească aproape 2 milioane de euro.
În prezent există două astfel de platforme în tot orașul, și acelea nefuncționale.
Astfel de „trendsetter”-isme au făcut mereu parte din pachetele de promisiuni ale celor care, de peste două decenii, au stat înșurubați în fruntea administrației. Din păcate, însă, ele au rămas doar la nivel de promisiuni.
Realitatea orașului este aceea din cartiere, dintre blocuri, unde gunoaiele colcăie în tomberoanele ce sunt răscolite zi de zi de către o sumedenie de năpăstuiți ai sorții.
Realitatea este un sistem de colectare defectuos, cu rampe de transfer în intravilan, care funcționează când în limita legii, când în afara ei. Realitatea e la gropile de gunoi improvizate, în albiile râurilor ori zone izolate, pe care le văd doar cetățenii, nu și autoritățile.
Realitatea este o colectare selectivă care există doar în scriptele Primăriei.
Realitatea este că nici măcar la un singur supermarket din oraș nu există puncte de colectare selectivă a deșeurilor, a ambalajelor din plastic sau sticlă, cum se întâmplă în orice oraș civilizat.
În plin scandal, când orașul era sufocat de gunoaie, căci firmei care opera colectarea i-a fost suspendată licența, Paul Voicu promitea o rampă nouă. S-au făcut planuri, proiecte și promisiuni, însă toate au fost lăsat în uitare. Rampe în Bărăbanț, în Partoș, pe te miri unde, toate rămase în stadiul de proiect sau promisiune. Și azi suntem unde eram înainte, adică nicăieri, însă cu niște instituții care ignoră complice toată situația.
Iar toate acestea costă orașul. Pentru că nu avem o colectare selectivă și pentru că nu reciclăm, plătim din bugetul orașului milioane de lei către Administrația Fondului de Mediu. Pentru că firma care operează serviciul în Alba Iulia nu colectează selectiv și nu reciclează, plătește taxe mai mari către stat, care apoi se regăsesc în tarifele pe care cetățenii le plătesc pentru colectare.
Ceea ce noi, cei din USR – PLUS, le propunem albaiulienilor e un oraș cu adevărat curat. Ne propunem să chiar facem ceea ce oamenii din actuala administrație tot promit, ori de câte ori se apropie alegeri ori mai apare câte un scandal în mass-media. Avem nevoie de colectare selectivă, pe patru fracții, așa cum de altfel prevede legea. Avem nevoie de pubele subterane, care să înlocuiască actualele tomberoane, ce nu sunt altceva decât niște zone insalubre și potențiale focare de infecție, la doi pași de scările de bloc. Avem nevoie de o rampă de transfer a deșeurilor, care să suplinească incapacitatea Consiliului Județean de a pune în practică sistemul integrat de management al deșeurilor, care de altfel ar fi trebuit să fie funcțional încă de ani de zile. Avem nevoie de reguli, la nivelul municipiului, care să oblige supermarket-urile să implementeze sisteme de colectare selectivă. Avem nevoie de o informare corectă și permanentă a cetățeanului privind responsabilitatea față de mediu, reciclarea și colectarea selectivă.
Sunt convins că cei din actuala administrație vor spune că au toate aceste lucruri în vedere și că le vor face cândva. Asta fac de peste două decenii, au în vedere și promit că fac. Răstimp, în cartierele orașului, printre blocuri, gunoaiele colcăie iar colectarea deșeurilor se face la fel ca acum 20 de ani. Însă asta nu se vede în pozele de profil ori sesiunile foto ale celor care ne conduc. Căci ei sunt „trendsetteri” și lucrători cu „proiecte pilot”, gata să inventeze mersul pe jos sau apa caldă.
Alba Iulia poate și trebuie să devină cu adevărat un oraș curat. Iar curățenia trebuie să înceapă cu administrația locală.
Emil Popescu, USR Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
IMPOZITARE PENSII 2025: Pensiile care nu au crescut în urma recalculării nu vor mai fi impozitate până la egalizarea cuantumului pensiei cu cea aflată în plată
IMPOZITARE PENSII 2025: Pensiile care nu au crescut în urma recalculării nu vor mai fi impozitate până la egalizarea cuantumului pensiei cu cea aflată în plată Citește și: ADEVĂRUL! Planul Bolojan – PNL – USR (cu sprijin AUR) – tăieri de salarii și pensii, austeritate, sărăcie, concedieri masive! (PE) Guvernul condus de Partidul Social Democrat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 8 minute
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 4 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 zile
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România