Rămâi conectat

Ştirea zilei

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia, pe latura de nord, un prim pas spre realizare. S-a lansat licitația pentru elaborarea PUZ-ului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sistemul actual al infrastructurii căilor de comunicație rutiere al Municipiului Alba Iulia și al zonei periurbane este astăzi incomplet în raport cu tipul de trafic de tranzit, în special cu cel al traficului greu. Astfel odată cu realizarea unei șosele de ocolire în partea de nord a orașului, cei care merg sau vin din Apuseni se vor conecta direct la autostrada A10 Sebeș-Turda prin nodul rutier de la Alba Iulia Nord și vor ocoli orasul.

Acest nou traseu va asigura fluxul de circulație din Sudul județului în zona Nordică și Vestică, astfel va crește gradul de eficiență economică, îmbunătățirea siguranței și accesibilității județului. Prin redistribuirea traficului de tranzit rezultă și deconcentrarea factorilor poluanți din mun. Alba Iulia.

„A apărut în SICAP documentația pentru elaborarea PUZ-ului centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia. Este un proiect care implică o colaborare între primăria municipiului Alba Iulia, primăria Ighiu și Consiliul Județean Alba. Cele două primării vor face exproprierile, iar ulterior amplasamentul va fi predat Consiliului Județean, care va finanța proiectarea și finanțarea lucrărilor efective. Exproprierile vor fi finanțate din bugetele celor două primării și estimez că până în vară vor fi terminate.

Realizarea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia este extrem de importantă, pentru că tot transportul spre și dinspre Apuseni nu va mai trece prin oraș, șoseaua de centură legându-se în viitorul nod rutier al autostrăzii A10 Sebeș-Turda prin sensul giratoriu existent la Alba Iulia Nord”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Paul Voicu, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Lucrarea se va face pe Fidic galben, adică proiectarea și execuția va fi realizată de cel care va executa lucrarea.

„Centura ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia va fi finanțată din fonduri europene pe viitorul exercițiu financiar. Estimez că valoarea investiției va fi între 8 și 10 milioane de euro”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Pentru obiectivul de investiții propus nu există reglementări urbanistice și regulamente de construire aprobate prin planuri urbanistice în mod detaliat. Acest traseu a fost tratat în mod director prin PUG al Municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL nr. 158/2014.

PUZ-ul este necesar previzionării dezvoltării urbane ale celor două UAT-uri pe care le traversează (mun. Alba Iulia și comuna Ighiu) în zona funcțională de interes și formulării reglementărilor urbanistice prin constituirea unităților și subunităților funcționale și a regulamentului local de urbanism pentru stabilirea în raport cu drumul județean propus utilizărilor permise (autorizare directă a construirii), permise cu condiții (autorizare a construirii prin elaborare de PUZ subsecvent) și uilizări interzise (care nu pot fi autorizate în zonă). Una din unitățile funcționale ale zonei va fî însuși traseul drumului județean propus, cu subunitățile sale funcționale (zonele sale de siguranță și protecție), pentru care trebuie formulate reguli de construire.

PUZ-ul va reglementa și celelalte zone de protecție și construcții specifice ale infrastructurii edilitare majore existente în zonă, precum și posibilități de racordare a unor posibili consumatori la rețele edilitare de distribuție. Totodată prin PUZ se va reglementa regimul juridic al terenurilor, prin stabilirea obiectivelor de utilitate publică, precum și circulația terenurilor în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică (stabilirea coridorului de expropriere al DJ și alte obiective de utilitate publică).

Pentru obiectivul de investiții propus nu există reglementări urbanistice și regulamente de construire aprobate prin planuri urbanistice în mod detaliat. Acest traseu a fost tratat în mod director prin PUG al Municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL nr. 158/2014.

întrucât centura ocolitoare străbate două teritorii administrative, documentația de elaborare PUZ de pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia se va corela cu documentația de elaborare PUZ de pe teritoriul administrativ al localității Ighiu.

Traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Nord către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între drumul european E81(DN1) și drumul național DN74.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 4 august 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 4 august 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 28 iulie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea