Rămâi conectat

Actualitate

Operațiunea „Telefonul Chinezesc”: Cum au reușit mai mulți inculpați contrabandiști să realizeze un prejudiciu de peste 1 milion de euro, prin telefoane contrafăcute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Operațiunea „Telefonul Chinezesc”: Cum au reușit mai mulți inculpați contrabandiști să realizeze un prejudiciu de peste 1 milion de euro, prin telefoane contrafăcute

Nu mai puțin de 13 inculpați din Alba Iulia, Aiud, Timișoara, Galați și Cluj-Napoca au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice.

Aceștia, unii dintre ei fiind cetățeni ai Republicii Moldova, au fost achitați la Judecătoria Alba Iulia pe motiv că faptele s-au prescris.

Cercetările au început în urmă cu 9 ani, după acțiunea cunoscut drept operațiunea „Telefonul chinezesc”, când persoanele vizate, angajați sau chiar adiminstratori la socități comerciale, au fost identificate de polițiști că au contrafăcut telefoane mobile pe care le-au vândut sub mărci ale unor companii cunoscute precum Sony, Motorola, Siemens, Nokia, dar și alte produse ale unor firme celebre: Channel, Christian Dior, Lacoste, Carttier, Swarowksi, Burberry, Prada, Gucci, Diesel, Mon Blanc etc.

În timpul cercetărilor, anchetatorii au luat legătura cu reprezentanţii companiilor ale căror produse au fost contrafăcute, care s-au constituit părţi civile în cauză. În total, suma solicitată de către cele 23 de părţi civile se ridică la peste 1,1 milioane de euro.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar instanţa a restituit cauza pe motiv de neregularitate a rechizitoriului. Cauza a fost înregistrată din nou în martie 2018, iar o primă soluţie a fost pronunţată în decembrie 2019. Judecătoria Alba Iulia a dispus soluţia încetării procesului penal pentru fiecare dintre cei 13 inculpaţi, ca urmare a constatării intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale, la data de 24 iunie 2019. Soluţia a fost contestată în ianuarie 2020 de către o perte dintre companiile prejudiciate, iar dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Cea mai mare sumă cu care s-a constituit o parte civilă este de 330.000 de euro şi s-a referit la un inculpat care a achiziţionat, în perioada august – noiembrie 2011, autocolante/holograme şi diferite componente de telefoane mobile care creau impresia de autenticitate de marcă şi apoi le-a pus în circulaţie (le-a importat din China asamblate sau sub formă de componente după care le-a oferit spre vânzare, le-a comercializat sau deţinut în acest scop), fiind descoperite la percheziţia domiciliară mai multe telefoane şi componente de telefoane, precum şi alte produse, de diferite mărci, iare reprezentanţii titularilor de marcă Nokia şi Apple au comunicat că produsele sunt contrafăcute. La fel, în cazul activităţii infracţionale a unei alte persoane, care a important bunuri din China şi le-a vândut ca produse având mărci dintre cele menţionate, a rezultat un prejudiciu de 183.300 euro.

”Inculpatul R. V., în perioada august – noiembrie 2011, a achiziţionat autocolante/holograme şi diferite componente de telefoane mobile care creau impresia de autenticitate de marcă şi apoi le-a pus în circulaţie, fiind descoperite la percheziţia domiciliară din 24.11.2011 mai multe telefoane şi componente de telefoane marca Nokia, pentru care reprezentantul titularului de marcă a comunicat că sunt contrafăcute şi s-a constituit parte civilă cu suma de 135.000 euro”, se precizează în rechizitoriu, cu referire la faptele uneia dintre cele 13 persoane trimise în judecată.

”Raportat la limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru săvârşirea infracţiunii, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 7 ani şi 6 luni, potrivit vechiului C.pen., în forma în vigoare la data presupusei comiteri a infracţiunilor, iar potrivit noii reglementări, termenul de prescripţie a răspunderii penale este 10 ani. Raportat la analiza de mai sus, se constată, pe baza analizei globale, faptul că vechea reglementare este mai favorabilă, în ceea ce priveşte termenul prescripţiei răspunderii penale. Astfel, având în vedere dispoziţiile mai sus menţionate şi luând în considerare faptul de la momentul comiterii faptei a intervenit o succesiune de legi în timp, instanţa constată că, în cauză, s-a împlinit termenul de prescripţie al răspunderii penale la data de 24.05.2019, motiv pentru care se impune soluţia de încetare a procesului penal”, astfel a motivat instanţa hotărârea luată în această cauză.

Surse: Adevărul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii Românii care locuiesc în apartamente și utilizează aparatură casnică pe bază de gaze sunt obligați să instaleze detectoare de gaz, conform reglementărilor actuale. În caz contrar, cei care încalcă legea riscă amenzi uriașe, precum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea