Rămâi conectat

Actualitate

Premieră pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2020: În fiecare clasă va fi câte un copil cu cerințe educaționale speciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premieră pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2020: În fiecare clasă va fi câte un copil cu cerințe educaționale speciale

Inspectoratul Școlar București a decis, în premieră, ca în fiecare clasă pregătitoare va fi câte un elev cu CES (cerințe educaționale speciale), ca măsură pentru integrarea mai ușoară a acestora în școală. Această hotărâre se va aplica începând din acest an și vine, în același timp, cu impunerea repartizării în ordine alfabetică a copiilor la clase, pentru a se renunța la “listele la învățător”.

Totodată, această decizie a fost luată și în contextul în care profesorii nu sunt pe deplin formați să lucreze cu elevii cu cerințe educaționale speciale (CES), deși legislația prevede includerea lor în școlile de masă, pentru o mai bună dezvoltare a copiilor.

Concret, Procedura privind înscrierea copiilor și constituirea formațiunilor de elevi în învățământul primar în anul școlar 2020-2021 publicată pe 25 februarie 2020 de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) prevede, la capitolul “Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare”, următorul articol:

“Conducerea unității de învățământ ia măsuri pentru distribuirea echilibrată în clase a elevilor cu CES pentru care au fost depuse documente doveditoare la dosar. În situația în care un elev cu CES a fost distribuit într-o clasă în care a mai fost distribuit un alt elev cu CES, acesta va fi distribuit în clasa imediat următoare”.

Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 4 martie și durează până pe 23 martie, când se încheie prima etapă. Procedura de repartizare a copiilor în clase va fi aleatorie (în ordinea alfabetică a numelor copiilor sau prin tragere la sorți) și este stabilită de inspectorate, nu de școli, după cum Edupedu.ro a scris în premieră în urmă cu două săptămâni.

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare, în prima etapă, vor fi afișate la școli pe 1 aprilie 2020.

Formarea claselor propriu-zise de elevi (proces numit “constituirea formaţiunilor de elevi” în documentele ISMB) se face după ce se termină toate etapele de înscriere în clasa pregătitoare, în perioada 1 septembrie-4 septembrie 2020, “cu respectarea criteriilor de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune”, prevede metodologia Ministerului Educației.

În București, “toți elevii înscriși în unitatea de învățământ vor fi ordonați alfabetic, realizându-se 2 liste organizate pe criteriul de gen. Distribuirea acestora pe clase se face în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă (primul copil va fi cuprins în clasa pregătitoare A, al doilea copil – în clasa pregătitoare B, ș.a.m.d până la ultima clasă, după care se reia repartizarea, următorul copil fiind cuprins în clasa pregătitoare A și tot așa). Pentru a se asigura echilibrarea claselor constituite, acest algoritm se aplică separat celor 2 liste organizate pe criteriul de gen”, se arată în procedura pe care o aplică ISMB.

În cazul copiilor gemeni/tripleți, părintele depune o declarație la școală prin care precizează dacă dorește repartizarea fraților în aceeași clasă sau în clase diferite. În situația în care părintele dorește înscrierea fraților în aceeași clasă, aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost distribuit primul dintre frați.

Surse: Edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii Românii care locuiesc în apartamente și utilizează aparatură casnică pe bază de gaze sunt obligați să instaleze detectoare de gaz, conform reglementărilor actuale. În caz contrar, cei care încalcă legea riscă amenzi uriașe, precum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea