Rămâi conectat

Actualitate

Divorțul NU se mai poate încheia prin mediere: Decizie a Curții Supreme

Ziarul Unirea

Publicat

în

Divorțul NU se mai poate încheia prin mediere: Decizie a Curții Supreme

Curtea Supremă a interzis divorțul prin mediere, ceea ce înseamnă că soții vor fi obligați să divorțeze la Tribunal, prin instanță.

„Acordul de mediere la notar reprezintă acum un început de divorț, soții fiind obligați sa divorțeze la Tribunal. Astfel, timpul pentru divorț petrecut prin instanță va fi mai mare pentru a se putea rezolva cazul”, a spus Adrian Cuculis, avocat.

Potrivit legii, până acum se putea divorța și prin mediere, la notar. Însă, avându-se în vedere faptul că deciziile privind încheierea unui divorț erau diferite de la o instanță la alta, ICCJ a dat o hotărâre în intersul legii, prin care DOAR în fata instanței soții pot divorța.

UPDATE: Potrivit Uniunii Naționale a Notarilor Publici, singurele modalități legale de desfacere a căsătoriei sunt în fața notarului public sau a ofițerului de stare civilă și în fața instanței de judecată. Acestea sunt reglementate de art.374 și art.375 din Codul civil.

Având în vedere:

• confuzia apărută în spațiul public între divorțul notarial și divorțul la mediator, ca urmare a publicării deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.33 în dosarul nr.2023/1/2019, conform căreia exprimarea de către soți a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în fața unui mediator și încheierea de către aceștia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecință desfacerea căsătoriei prin acordul soților, precum și
• necesitatea informării corecte și cu bună credință a publicului larg,

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

Singurele modalități de desfacere a căsătoriei avute în vedere în mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul civil: în fața ofițerului stării civile sau notarului public și în fața instanței de judecată.

Indiferent de procedura prin care se realizează (administrativă, notarială sau judiciară), divorțul presupune verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcționar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public, notarii publici făcând parte din această categorie prevăzută de legiuitor.

sursa: stripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii Românii care locuiesc în apartamente și utilizează aparatură casnică pe bază de gaze sunt obligați să instaleze detectoare de gaz, conform reglementărilor actuale. În caz contrar, cei care încalcă legea riscă amenzi uriașe, precum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea