Video| Lucrările la Transalpina de Apuseni, DJ 107I, drumul spectaculos care traversează munții prin zone de o frumusețe rară, avansează ”neașteptat de bine”
Lucrările la Transalpina de Apuseni, DJ 107 I, drumul spectaculos care traversează munții prin zone de o frumusețe rară, avansează ”neașteptat de bine” • Din echipele care lucrează la modernizarea DJ 107 I fac parte și muncitori indieni
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și vicepreședintele Marius Hațegan au inspectat miercuri, 19 februarie, lucrările de modernizare a DJ 107 I, supranumit „Transalpina de Apuseni”, care face legătura dintre Aiud și Bucium-Sat, comuna Bucium. Șoseaua are lungimea totală de aproape 78,5 km, între Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).
Din acest motiv, execuția lucrărilor a fost împărțită în două loturi: lotul 1: Aiud (km 0) – Geogel (km 43 + 510), lucrările fiind executate de asocierea dintre companiile Operes (lider), Napoca și Cosedil S.P.A., respectiv lotul 2: Geogel (km 43 + 510 m) – intersecția cu DN 74 (km 78 + 420 m), ce va fi executat de aceeași asociere de firme, dar lider este societatea de construcții clujeană.
Proiectul presupune asfaltarea a peste 78 km de drum, realizarea a 6.700 mp de piste de biciclete și a 12.610 mp de trotuare, amenajarea a 21 de stații de autobuz și construirea a 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.
Pe diferite tronsoane din lotul 1 lucrează mai multe echipe cu utilaje și autobasculante
Pe lotul 1, de la ieșirea din Aiud până în zona localității Râmeț, s-au făcut măsurători topografice, au fost montate repere ori s-au făcut inscripții pentru a creiona viitorul traseu al drumului, care acum este prea îngust, făcând dificilă trecerea a două mașini una pe lângă cealaltă, mai ales dacă este vorba despre autovehicule mari.
De altfel, la intrarea în pădurea Sloboda, pe porțiunea de câțiva kilometri care era și până acum asfaltată, constructorii lucrau la lărgirea șoselei cu două excavatoare pe șenile și câteva autobasculante. De la terminarea părții carosabile asfaltate, drumul este pietruit, dar era mereu plin de gropi. După ce au fost demarate lucrările de modernizare, pe traseu au fost constituite două mari depozite de pietriș, care este încărcat de excavatoare în autobasculante și transportat în punctele unde se lucrează la consolidarea viitorului drum asfaltat.
VIDEO – lucrări Transalpina de Apuseni:
Până la Râmeț, constructorii au reușit deja să îndrepte cu autogrederele suprafața carosabilă și să o taseze cu cilindrul compactor, astfel că pe acest tronson se poate circula chiar și cu 50 – 60 km/oră, drumul – deși e în continuare pietruit – este neted „ca-n palmă”. Totodată, pe alocuri, pe malurile de pământ de pe margini pot fi văzute urme ale cupei excavatorului care a săpat pentru lărgirea drumului. În schimb, la această dată, de la ieșirea din Râmeț spre Ponor, șoferii nu se pot deplasa cu mai mult de 20 km/oră, din cauza stării proaste în care se află drumul, până când constructorii vor ajunge și în această zonă cu lucrările de modernizare.
Mobilizare peste așteptări: autoritățile speră ca proiectul să fie finalizat înainte de termen
Ion Dumitrel, președintele CJ Alba: O să încep cu optimismul, în sensul că sperăm să fie mai repede gata. Vrem să nu avem probleme în derularea proiectului. Se lucrează neașteptat de bine, eu și Marius (n.r. – Hațegan) suntem surprinși plăcut de modul în care s-au mobilizat. Ne dorim să oferim cât mai repede locuitorilor județului Alba și celor care trăiesc în această zonă o cale de acces într-o zonă atât de frumoasă a județului.
Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba: „Concret, în momentul de față se lucrează doar pe lotul 1, pentru că investiția este împărțită în două loturi. Lotul 2 nu poate fi atacat deocamdată, pentru că discutăm de temperaturi foarte scăzute în această zonă de munte. La lotul 1 s-au făcut lucrări, în momentul de față, de umplutură, și de lărgire a drumului, iar în momentul de față se mai lucrează și în zona unde este asfalt, se lucrează la casete, la consolidare, practic.
E o investiție extrem de complexă, vă dați seama că discutăm aici de 40 de milioane de euro, numai ca să cheltuim banii aceștia în 3 ani de zile e o chestie interesantă, dar așa cum spunea domnul președinte suntem optimiști, suntem plăcut surprinși de modul în care au început lucrul și modul în care s-au mobilizat. Eu, din informațiile pe care le am, din discuțiile pe care le am cu constructorul aproape săptămânal, undeva prin 15 martie o să fie atacat și lotul 2, dar asta, bineînțeles, dacă permite și vremea, pentru că acum e zăpadă acolo și nu se poate lucra. Valoarea proiectului este de 40 de milioane de euro și discutăm de 78 de kilometri de drum, o lungime foarte, foarte mare”.
Întrebat dacă proiectantul sau constructorul se așteaptă la anumite probleme tehnice la punerea în operă a obiectivului, „vicele” Hațegan a spus: „Categoric, atunci când realizezi o investiție de asemenea amploare apar probleme și în ceea ce înseamnă partea de execuție, dar în momentul de față toate problemele sunt rezolvate, în sensul că noi colaborăm foarte bine cu proiectantul și, bineînțeles, și cu constructorul, și cu partea de consultanță. Deci toate problemele care au apărut până acum în partea de execuție s-au rezolvat fără niciun fel de probleme”. La solicitarea ziarului „Unirea”,
Marius Hațegan a spus că, deși este o problemă a constructorului, în prezent acesta folosește și forță de muncă din India: „Sunt undeva la 15 – 20 de indieni, se pare că pe la 1 aprilie mai aduc încă vreo 50. Sunt indieni care lucrează pe parte de fierar-betoniști, dulgheri și pe utilaje. E mai greu să găsească în zonă specialiști, meseriași în domeniul acesta și atunci au recurs la chestiunea aceasta”.
Lucrările la „Transalpina de Apuseni” au demarat în octombrie 2019 și trebuie terminate în 3 ani, fiind finanțate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan