Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Investim în viitor: Proiect pentru integrarea rromilor din Câmpeni. Școală și case reabilitate prin Programul Operațiul Regional

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Investim în viitor: Proiect pentru integrarea rromilor din Câmpeni. Școală și case reabilitate

Primăria Orașului Câmpeni alături de alte instituții, școli, primării și ONG-uri, a reușit să demareze mai multe proiecte prin care se încearcă integrarea comunității de rromi din acest oraș. Printre obiective au fost reabilitarea unei școli cu o vechime de 200 de ani și a 40 de case ale rromilor.

„Este un proiect pe Axa 4, prin Programul Operațiul Regional, se numește „Învestim în viitor”. Acest proiect se adresează rromilor în care lucrează în parteneriat Primăria Orașului Câmpeni, Primăria comunei Scărișoara, Școala Generală Câmpeni cu clasele I-IV și de 3 ONG-uri din Alba Iulia. Aceste ONG-uri au ajutat și la scrierea și întocmirea proiectului”, a declarat primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș.

Potrivit primarului, acest proiect se adresează comunităților defavorizate de rromi pentru a putea fi aduse mai aproape de comunitățile de români. Pe lângă școală, primarul a declarat că vor fi reabilitate 40 de case de rromi, în vara anului 2020.

Întrebat fiind despre atitudinea rromilor raportată la toate aceste proiecte, primarul a spus că „au înțeles și ei că trebuie să fie curați, să învețe să folosească produsele de igienă pe care le-au primit. De asemenea, au participat la cursuri, prin Programul Operațional de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate, unde au fost învățați să le folosească. Le-am făcut și un cabinet stomatologic nu doar pentru rromi, ci și pentru cetățenii din orașul Câmpeni care locuiesc pe stradă cu ei, strada Transilvaniei. Acest cabinet stomatologic este dotat cu aparatură medicală unde vine un medic de două ori pe săptămână.”

În vara anului acesta, 2020, va avea loc reabilitarea a 40 de case. Prima etapă a fost întocmirea actelor de proprietate pentru că nu erau nici pe teren, nici pe case. În acest sens, s-au făcut măsurători topografice, au fost întăbulate casele, iar acum urmează și pentru ei plătirea taxelor și impozitelor, iar pasul următor este reabilitarea caselor.

Primarul Ioan Andreș Călin a mai declarat că „tot pe strada unde sunt rromii s-au acordat 6-7 proiecte în valoare de 25 000 € fiecare pentru activități economice aducătoare de venit. Aceste activități trebuie să fie menținute timp de 2 ani. Printre beneficiari este o familie de rromi, care a câștigat 2 proiecte. O altă familie din Câmpeni a câștigat un proiect pentru aparatură de prelucrare a lemnului, soțul, iar soția un alt poriect pentru achiziționarea de aparatură de modernizare cosmetică. Familia de rromi a câștigat proiectul pentru comerț cu amănuntul”.

Pentru integrare, primarul a fost de părere că trebuie lucrat încă mulți ani cu rromii, cu toate că din comunitatea de rromi din Câmpeni, aproximativ 40% dintre aceștia s-au aratăt deschiși la proiectele anunțate, iar acest lucru se vede prin comportamentul lor.

Referitor la case, pentru fiecare s-a făcut un deviz de lucrări și se va investi între 10 000 și 15 000 lei pentru ceea ce va fi nevoie. De asemenea, se va întocmi și un contract prin care oamenii care beneficiază de aceste reablitări nu vor avea voie să le înstrăineze timp de minim 2 ani.

Rezultatele proiectului se regăsesc și în copii, ei fiind viitorii ”formatori de opinie„ din cadrul comunității. Primarul a declarat că „sunt mai curați, mai cu bun simț unii dintre ei. Dacă până nu demult te trăgeau de mânecă, cerșeau, acum sunt mai angrenați puțin în chestiunea de educație”.

Tot prin POR au venit bani care s-au adresat Școlii Generale cu casele I-VIII, care are în subordine și Școala Generală cu clasele I-IV, de la „Țârău”, strada Transilvaniei. Aceasta este strada unde se află în marea majoritate comunitatea de rromi.

Școala a fost modernizată pe fonduri guvernamentale. În acest moment, școala arată bine, deși este veche de peste 200 de ani. Cu optimism, primarul a mărturisit că dacă cei care o administrează au grijă de ea, încă o sută de ani poate să fie folosită. Dacă mai era lăsată încă 2-3 ani, școala se dărâma, a mai spus primarul orașului Câmpeni. În curtea școlii, s-a reușit amenajarea unui complex de joacă pentru copii.

”Școlii i-a fost pus un acoperiș nou, a fost schimbat planșeul de sus, uși, tot sistemul de electricitate, încălzirea, pardoseala, fațadele. De asemenea, clădirea a fost izolată, pereții fiind foarte groși. Mai urmează asfaltarea curții, curtea a fost împrejumuită din bani publici, fonduri de la primărie. În această școală învață aproximativ 90 de copii din tot orașul”, a concluzionat primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea