Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Postul Crăciunului 2019: Ce nu trebuie să faci în post. Tradiții și superstiții, ce se mănâncă și când e dezlegare la pește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului 2019: Ce nu trebuie să faci în post. Tradiții și superstiții, ce se mănâncă și când e dezlegare la pește

Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante posturi din an, a început pe 15 noiembrie și este perioada în care credincioșii postesc și se roagă pentru sănătate și bunăstare.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului vine cu o mulțime de obiceiuri, superstiții și tradiții păstrate din moși-strămoși, care sunt respectate în continuare.

Spre exemplu, potrivit datinii, după Lăsatul Secului oalele în casă trebuie să fie așezate cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Așa cum spun bătrânii, vremea din postul Crăciunului este un indiciu care transmite cum va fi vremea în primăvara anului următor. Dacă vremea nu este foarte rea, se spune că primăvara va fi ploioasă.

Pe 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, dacă este senin, se spune că vara va fi secetoasă. Tot în această zi se dă de pomană pentru cei care au murit fără lumină şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi pentru ca în casa respectivă „să nu intre farmece”.

Pe 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei este ”Noaptea strigoilor”, și potrivit tradiției, se ung uşile și ferestrele cu usturoi pentru a alunga strigoii, iar vitele se aprără cu mac şi sare. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin, iarna va fi prietenoasp, iar dacă sunt nori, vor fi zăpezi mari.

Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se gătește cu usturoi și nu se împrumută din casă.

Citește și: mesaje de Crăciun

Ce nu trebuie să faci în Postul Crăciunului

Pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, nu se lucrează în mină și nu se folosesc lucruri negre. De asemenea,femeile nu cos și nu opăresc rufe, pentru a nu se îmbolnăvi copiii. Acestora li se fac cruci pe frunte şi mâini cu miere şi dovleac, pentru a fi apărați de vărsatul de vânt.

De Sfântul Nicolae, considerat protector al femeilor și copiilor, se spune că dacă nu a nins va fi iarna grea şi lungă.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează, se taie porcii şi se spune că toți membrii casei trebuie să vadă sângele porcului, pentru a fi apărați de boli și a avea noroc.

În Ajunul Crăciunui se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se piardă norocul.

Ce trebuie să mâncăm în postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2019 are o serie de implicații semnificative și pentru organism, dincolo de sensul spiritual. Însă, perioada postului trebuie să țină cont și de cerințele organismului, cu respectarea anumitor condiții esențiale.

Principalele beneficii ale postului sunt detoxifierea organismului, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și digestive, dar și creșterea vitalității. În cazul în care postul nu este urmat corect, pot apărea dezechilibre ce au ca și principale surse următoarele: deficitul de calciu și vitamina D, insuficiența vitaminei A, deficitul de fier, lipsa varietății în ceea ce privește proteinele.

Există și categorii de persoane care nu este indicat să țină post. Acestea sunt:

Femeile însărcinate;
Copiii ori adolescenții;
Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ori galopante.

Ce este indicat să mâncăm în postul Crăciunului 2019: Linte; Aperitive de post; Fasole boabe; Mazăre; Ciorbe de post; Cartofi cu soia; Salată de crudități; Brânză tofu; Mâncare de ciuperci de post; Ghiveci de legume; Pește gras oceanic (macrou, hering); Pește slab de apă dulce (șalău, păstrăv, știucă); Dovleac; Roșii; Placinte de post; Ceapă și usturoi; Naut (hummus); Avocado; Varza calita; Conopida Mic dejun de post; Broccoli; Spanac; Fructe; Prajituri de post.

Câte feluri de post pot fi urmate

Postul poate fi de mai multe feluri:

-Ajunare desăvârşită (post negru), atunci când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;

-Postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);

-Postul obişnuit, atunci când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică nu se consumă mâncăruri de dulce” (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);

-Postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului

În 2019 vor fi 14 zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului. Acestea sunt:

– 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

– 23 noiembrie

– 24 noiembrie

– 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

– 1 decembrie

– 3 decembrie

– 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

– 7 decembrie

– 8 decembrie

– 9 decembrie

– 12 decembrie

– 14 decembrie

– 15 decembrie


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie

Unirea Ziarul

Publicat

în

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie În fiecare an, la data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie. Procopie, originar din Cezareea Palestinei, este prăznuit cu respect și devoțiune de credincioșii din întreaga lume ortodoxă. Acest mucenic al lui Hristos a trait pe vremea lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea