Dosar de evaziune fiscală din AFACERI cu LEMN, cu PREJUDICIU de aproape 800.000 de lei, trimis în judecată după 5 ani de la demararea cercetărilor
Dosar de evaziune fiscală din afaceri cu lemn, trimis în judecată după 5 ani de la demararea cercetărilor • Cinci inculpați din Alba, Neamț și Maramureș vor fi judecați la Tribunalul Alba
După aproape cinci ani de cercetări, procurori și polițiști din Alba Iulia au finalizat un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu inițial de aproape 800.000 de lei în dauna bugetului de stat. Ancheta a început în decembrie 2014 când, în Alba și alte patru județe (Neamţ, Suceava, Maramureş şi Satu Mare) au avut loc 37 de percheziții, din care 12 în Alba, la domiciliul unor persoane fizice și la sediul unor firme. 12 persoane au fost reținute atunci, dar, în final, au fost trimiși în judecată 5 inculpați.
Este vorba despre C. Petru din Săsciori, județul Alba, A. Claudia, B. Ovidiu Petrică și R. Ioan din Neamț, respectiv M. Gheorghe din Maramureș. Procurorii au reţinut că inculpatul C. Petru, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziţii de material lemnos de la un număr de opt societăţi fantomă, printre furnizorii de facturi fiind şi societăţile coordonate de inculpata A. Claudia, care nu funcţionau la sediile declarate.
Totodată s-a reţinut şi fapta de evaziune fiscală prin ascunderea sursei impozabile şi sustragerea în acest mod de la plata unui impozit pe venit cu reţinere la sursă.
Concret, inculpaţii sunt acuzaţi de evaziune fiscală, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu activitatea de comerţ cu lemn. Totul a pornit de la o firmă din Alba, care ar fi exploatat şi achiziţionat masă lemnoasă fără forme legale, pentru care ar fi folosit documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”.
Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014. Marfa ar fi fost comercializată mai multor mari procesatori de material lemnos.
Prejudiciul calculat la momentul respectiv era de 766.342 lei.
În dosar, parte responsabilă civilmente este societatea Trans Monica SRL Săsciori, iar parte civilă – ANAF Alba. Inculpații A. Claudia și R. Ioan mai sunt judecați la Piatra Neamț, tot pentru evaziune fiscală, într-un dosar instrumentat de procurori DIICOT. Pe lista inițială a suspecților a apărut și un angajat al Direcției Silvice Alba, R. Mariana, acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
Aceasta a fost judecată pentru conflict de interese, tot în relație cu firma Trans Monica SRL, fiind achitată definitiv de instanțele de judecată din Alba Iulia.
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | De ce șoferii și pietonii așteaptă mult la semafoarele din Alba Iulia: Explicațiile primăriei
De ce șoferii și pietonii așteaptă mult la semafoarele din Alba Iulia: Explicațiile primăriei La solicitarea ziarulunirea.ro, Primăria Alba Iulia a venit cu o serie de explicații referitor la faptul că mai mulți șoferi au semnalat faptul că au așteptat minute în șir la semafoarele din Alba. Citește și: VIDEO ȘTIREA TA | Un șofer […]