Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Decizie ICCJ| Violența în familie: Agresorul poate fi condamnat, chiar dacă victima care a făcut plângerea acceptă să se împace cu el

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că inculpații care sunt cercetați penal pentru violență în familie nu vor scăpa de proces dacă victima care a făcut plângerea prealabilă se împacă cu ei.

Deși împăcarea ar putea scăpa inculpatul de procesul penal, în anumite cazuri, acest lucru nu se aplică aici. Totuși, persoana cercetată penal ar putea scăpa prin împăcare de proces (când acel proces vizează acte de violență în familie), însă numai dacă organele penale s-au sesizat din oficiu și nu victima a fost cea care a declanșat procesul.

Conform ICCJ (a cărei hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 477, din 12 iunie 2019), atunci când victima unui act de violență în familie a făcut plângere împotriva agresorului, cel din urmă nu poate scăpa de proces chiar și dacă s-a împăcat cu membrul de familie agresat. Deși există cazuri când o împăcare ar putea să îl scape pe inculpat de proces și de o eventuală condamnare, acest lucru nu se poate întâmpla aici. Astfel, dacă există o împăcare (după ce victima a făcut plângere), inculpatul va fi cercetat în continuare și s-ar putea chiar să fie condamnat pentru violență în familie.

Pe de altă parte, împăcarea va avea efecte asupra procesului penal când acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu”, reiese din hotărârea ICCJ. Înalta Curte continuă, reținând că, într-o astfel de situație, împăcarea va determina „încetarea procesului penal.

Astfel, „pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe săvârşită asupra unui membru de familie […], atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării”, a reținut ICCJ, prin Decizia nr.11 în dosarul nr.198/1/2019.

Cu alte cuvinte, ca să scape de o eventuală condamnare, inculpatul trebuie să beneficieze de retragerea plângerii prealabile, dacă aceasta a fost modalitatea punere în mișcare a acțiunii penale cu privire la o faptă de loviri sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie.

Necesitatea unui RIL a pornit de la existența unor soluții divergente în practica judiciară:

1) Unele instanțe au reținut că, în general, împăcarea părților va duce la oprirea procesului penal, în cazul faptei de loviri sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie.

2) Altele au reținut că împăcarea ar avea efecte asupra procesului doar dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu (lucru posibil în cazul faptei de loviri sau alte violențe doar dacă victima este un membru de familie).

Divergența a fost generată, în principal, de faptul că împăcarea înlătură răspunderea (și, astfel, duce la oprirea procesului) doar dacă legea prevede expres această posibilitate. Ea nu era prevăzută expres decât în cazul în care punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru loviri săvârșite asupra unui membru de familie, s-a făcut din oficiu. Astfel, era neclar ce se întâmpla când acțiunea penală a fost pornită în baza unei plângeri prealabile a victimei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori Legea care interzice aparatele cunoscute drept păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori ar urma să intre în vigoare pe 28 aprilie. Însă, primăriile din sate si comune au început să emită adeverințe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea