Peste 40 de ani de închisoare pentru 11 inculpați într-un dosar de trafic de etnobotanice: Au vândut substanţe psihoactive de aproape 3.000 de ori unor tineri din Alba și Cluj
Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a condamnat un număr de 11 persoane din Alba şi Cluj la un total de peste 40 de ani de închisoare pentru infracţiuni din domeniul criminalităţii organizate, respectiv trafic cu etnobotanice și alte droguri de risc.
Instanţa a constatat că inculpaţii au vândut substanţe psihoactive de aproape 3.000 de ori unor tineri din cele două judeţe. În speţă, inculpaţii au distribuit în rândul tinerilor substanţe psihoactive şi droguri, cu preţul de 25 de lei/plic în cazul substanţei pentru fumat şi 100 de lei/plic în cazul substanţei pentru prizat, după ce în prealabil au popularizat numerele de telefon pe care să fie contactaţi de consumatori.
Dintre cei 200 de consumatori identificaţi, o mare parte erau la data faptelor studenţi și elevi, iar unii dintre aceştia au relatat în calitate de martori efectele negative ale acestor substanţe asupra memoriei şi a intelectului. Interceptări telefonice relevante Decizia Tribunalului nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel. Şapte dintre inculpaţi au primit, fiecare, peste 6 ani de închisoare.
Gruparea a fost trimisă în judecată în ianuarie 2015 de procurori DIICOT Alba Iulia, iar prima decizie în dosar a fost pronunţată în 10 aprilie 2018.
Pedepsele decise de instanţa de judecată: Pătran Bogdan Vasile – 7 ani şi 6 luni de închisoare, acesta fiind recidivist; Coman Mihai Paul – 1 an şi 9 luni de închisoare; David Rareş – 6 ani de închisoare; Mocean Ioana Aurora – 6 ani de închisoare; Urcan Gheorghe Alin (recidivist, aflat în detenţie în Penitenciarul Bistriţa) – 6 ani şi 10 luni de închisoare; Popa Raul Traian – 2 ani şi 2 luni de închisoare (recidivist); Popa Bogdan Marian – 1 an şi 2 luni de închisoare; Pop Flaviu Lucian – 1 an şi 2 luni de închisoare; Cheţan Sergiu Andrei – 6 ani de închisoare; Moldovan Zoltan – 6 ani de închisoare; Mocean Ioan Adrian – 1 an şi 3 luni de închisoare.
Toate pedepsele sunt cu executare. În motivarea sentinţei, magistraţii susţin că relevante sunt interceptările convorbirilor telefonice, care, în pofida faptului că inculpaţii nu au recunoscut faptele şi nici legăturile dintre ei, dovedesc că aceştia au avut o activitate intensă pe linia vânzării de etnobotanice către sute de persoane, iar unii dintre ei s-au deplasat dintr-o localitate în alta pentru a se întâlni în scopul vânzărilor de etnobotanice.
Au fost identificate numeroase discuţii relevante din care se poate observa modul de efectuare a vânzărilor, modalitatea în care dealerii şi consumatorii stabileau puncte de întâlnire, dar şi relaţiile dintre membrii grupărilor şi faptul că unii dintre aceştia se aprovizionau cu substanţe interzise de la ceilalţi.
Din discuţiile purtate între ei sau cu alte persoane rezultă că cunoşteau împrejurarea că activităţile lor sunt ilegale, întrucât discutau codificat despre substanţe, denumindu-le „tricouri albe”, „albeaţă”, „crocodil”, „zecică”. De asemenea, discutau cu clienţii despre locurile de întâlnire din cele trei localităţi menţionate, locaţii care coincid cu cele indicate de martori, precum şi despre preţul substanţelor care, de asemenea, sunt identice cu cele menţionate de martori. Cu toate că inculpaţii au negat că desfăşurau activităţile infracţionale împreună, convorbirile telefonice au reliefat legăturile dintre aceştia.
De exemplu, dintr-o convorbire purtată între inculpaţii Urcan şi Cheţan instanţa constată că aceştia foloseau un limbaj codificat – exemplu: ”Cum pot intra în posesia lucrului?”, ”Mă poţi rezolva?”. Legătură de tip grup organizat, piramidal În continuare, instanţa aminteşte un mesaj telefonic pe care inculpatul Urcan l-a trimis inculpatului Popa Bogdan, cu conţinutul: „Să vă adunaţi într-o oră să vorbim”, trimis imediat după ce inculpatul Opriţa (decedat în timpul anchetei din motive naturale) i-a solicitat o întâlnire, aspect care dovedeşte legătura de tip grup organizat, de tip piramidal, între inculpatul Urcan şi inculpaţii Popa, respectiv inculpaţii din Turda.
„Interceptările convorbirilor telefonice dovedesc că inculpaţii discutau nu doar între ei, ci şi prin intermediari, cunoştinţe comune, despre activităţile de distribuire şi vânzare a etnobotanicelor. Îşi făceau recomandări unul altuia, pentru a îndruma clienţii care solicitau să cumpere substanţele respective, dându-şi numărul de telefon. Despre preţurile substanţelor este remarcantă convorbirea între inculpaţii Cheţan şi Şuteau Samir (condamnat la închisoare cu suspendare după ce a recunoscut faptele – n.r.) în care, pe lângă limbajul codificat despre aceste substanţe, s-a discutat despre ofertele de vânzare apreciate ca fiind unele bune, la preţul de 20 sau 25 de lei, precum şi despre persoanele din Turda care «are foarte multă marfă şi multe feluri» la un preţ de 200 de lei – referirile fiind, probabil, la altă clasă de droguri.
Convorbirile purtate de inculpatul David Rareş, menţionate într-un număr impresionant, au reliefat discuţii nenumărate între acesta şi clienţi, în vederea vânzării de etnobotanice, folosind un limbaj codificat, denumindu-le «crocodil» şi indicând locurile de întâlnire. Cu referire la efectele acestor substanţe asupra persoanelor care le consumau, este relevant conţinutul unui mesaj pe care inculpatul Urcan l-a primit de la un client a doua zi, după ce acesta a cumpărat de la el un plic de etnobotanice: «ultimele ce mi le-ai dat la 25 îs otravă curată – ţi-i rău după ele de mori, dureri de stomac, de cap, naşpa rău»”, se afirmă în documentul magistraţilor de la Tribunalul Alba.
Instanţa a apreciat că starea de fapt şi vinovăţia inculpaţilor este pe deplin probată, declaraţiile martorilor fiind corelate cu interceptările convorbirilor telefonice şi cele audio-video, cu recunoaşterile după planşele fotografice, cu vânzările autorizate care au reliefat atât comercializarea de substanţe etnobotanice şi droguri, dar şi structura ierarhică şi legăturile între inculpaţi în cadrul grupului organizat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan